ULGATLA037 Účetnictví I

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
zima 2016
Rozsah
1/2/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Eva Vavrečková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Eva Vavrečková, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ing. Eva Vavrečková, Ph.D.
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s významem účetnictví v podnikatelskou praxi, vymezit základní předpoklady zásady a principy vedení účetnictví, objasnit základní účetní operace. Úkolem je naučit studenty identifikovat vlivy ekonomických změn na strukturu aktiv, pasiv, na stav hospodářského výsledku i daňového základu. Výsledným efektem je naučit studenty aplikovat vzájemné účetní vazby při rozboru hospodářských operací a při posuzování finanční situace podnikatelských subjektů.
Osnova
  • 1.Podstata a význam účetnictví, jeho právní úprava, uživatelé účetních informací
    2.Metodologie účetnictví - zásady, účty, účetní zápisy, účetní knihy, účetní doklady
    3.Hospodářské operace rozvahové a výsledkové, jejich vliv na strukturu majetku a hospodářského výsledku
    4.Dlouhodobý majetek účetní jednotky - charakteristika, členění, oceňování, účtování
    5.Vliv dlouhodobého majetku na hospodářský výsledek - zálohy, odpisy, opravné položky
    6.Zásoby - charakteristika, členění, oceňování a účtování
    7.Finanční účty - charakteristika, účtování (pokladna, bankovní účty, ceniny)
    8.Platební styk - charakteristika, členění, doklady (hotovostní, bezhotovostní, mezinárodní platební operace)
    9.Krátkodobý finanční majetek - charakteristika, oceňování a účtování
    10.Zúčtovací vztahy z obchodního styku - charakteristika pohledávek a závazků, pokuty, účtování
    11.Směnky v obchodním styku - charakteristika, náležitosti, druhy směnek včetně jejich účtování
    12.Zúčtování se zaměstnanci - SZP, výpočet mezd, zúčtovací a výplatní listina, účtování
Literatura
    povinná literatura
  • JINDRÁK, J. Sbírka souvztažností k účtům směrné účtové osnovy 2015. ANAG, 2015. ISBN 978-80-904256-6-8. info
  • VAVREČKOVÁ, E. Účetnictví 1. Opava - SU, 2012. ISBN 978-80-7248-760-8. info
    doporučená literatura
  • Edice UZ. aktuální právní předpisy. info
  • Odborná periodika. Účetnictví, Účetnictví v praxi, Finanční zpravodaj, Ekonom, Hospodářské noviny. info
  • Platná legislativa vztahující se k vyučovanému předmětu. Zákon o účetnictví, zákon o daních z příjmů atd. info
  • RYNEŠ, P. Podvojné účetnictví a účetní závěrka 2015. ANAG, 2015. ISBN 978-80-7263-924-3. info
  • CARDOVÁ, Z, STROUHAL, J., ŽIDLICKÁ, R. Účetnictví - velká kniha příkladů. Brno, 2014. info
  • COTE, R. Hotel and Restaurant Accounting. Michigan, 2012. info
  • STROUHAL, J. - ŽIDLICKÁ, R. Účetnictví 2011. Velká kniha příkladů. Praha, 2011. info
  • CHALUPA, R. a kol. Abeceda účetnictví pro podnikatele. Anag, 2011. ISBN 978-80-7263-950-1. info
  • SCHMIDGALL, R. S., CORPI, J. Financial Management for Spas. Michigan, 2011. info
  • SCHMIDGALL, R. S. Hospitality Industry Managerial Accounting. Michigan, 2011. info
  • BÁRKOVÁ, D. - HINKE, J. Účetnictví 1. Praha, 2010. info
  • DĚRGEL, M. - JURÁNEK, V. - MARÁDOVÁ, E. - SOUKUP, M. Hotely, kavárny, restaurace 2006 - 2007. Praha: ASPI, 2006. ISBN 80-7357-210-9. info
Informace učitele
Podmínkou k absolvování předmětu je úspěšné zvládnutí zápočtového testu s úspěšností minimálně 70 %, jehož základě bude udělen zápočet. Předmět Účetnictví I prověřuje znalosti v rozsahu uvedené odborné literatury a obsahu přednášek a seminářů. Získání zápočtu je podmínkou pro zapsání navazujícího části tohoto předmětu.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2012, zima 2013, zima 2014, zima 2015, zima 2017, zima 2018, zima 2019, léto 2021, léto 2022, léto 2023, léto 2024.