FPF:ULGATLA006 Servis a obsluha v gastronomii - Informace o předmětu
ULGATLA006 Servis a obsluha v gastronomii
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavězima 2017
- Rozsah
- 2/2/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Mgr. Zdeněk Remeš (cvičící)
Ing. Bc. Kamil Schaumann (cvičící) - Garance
- Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě - Předpoklady
- Předpokladem možnosti přistoupení k absolvování zápočtu je předložení lékařského potvrzení o způsobilosti studia oboru Lázeňství a turismus (v případě, že student nepředložil na studijní oddělení spolu s přihláškou ke studiu na VŠ) a současně předložení platného zdravotního průkazu.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Lázeňství a turismus (program FPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty s odbytovými službami, které jsou realizovány v odbytových střediscích. Studenti získají přehled o jejich vybavení a inventáři používaném na úseku obsluhy. Studenti jsou seznámeni se základy jednoduché obsluhy v odbytových střediscích, s konkrétní znalostí obsluhy v dalších doplňkových stravovacích službách, psychologickými aspekty jednání s hotelovou a lázeňskou klientelou. V rámci výuky se student naučí základům stolničení, techniky obsluhy včetně přípravy odbytového střediska na provoz.
- Osnova
- 1. Pracovníci v gastronomických službách
2. Profil pracovníka a etiketa ve službách
3. Restaurační inventář
4. Příprava na provoz, zakládání inventáře
5. Konzumace a servis polévek a předkrmů
6. Konzumace a servis hlavních chodů a dezertů
7. Způsoby obsluhy
8. Typy společenských akcí
9. Slavnostní hostiny - charakteristika
10. Systémy obsluhy, Organizace práce v odbytovém středisku
11. Gastronomická pravidla
12.Způsoby nabídky, operativní evidence a vyúčtování služeb
- 1. Pracovníci v gastronomických službách
- Literatura
- doporučená literatura
- Odborný časopis. Food Service, Minutka, Gastronomická revue. info
- ZIMÁKOVÁ, B. Food & Beverage management. Praha: VŠH, 2006. ISBN 978-80-86578-55-2. info
- ENDLICHEROVÁ, Z. Stolničení: stručně a přehledně. Brno, 2004. info
- Food &Beverage management. Praha: NFHR ČR, 1995. info
- Samostatně v pohostinství. Praha: NFHR ČR, 1994. info
- ČERNÝ, J., SRKALA, A. Moderní obsluha. Praha: Merkur, 1993. info
- MEYER, S. Professional Table Service. 1990. info
- Informace učitele
- Předmět je ukončen zápočtem a zkouškou. Zápočet získá student po absolvování předepsaného praktického výcviku v obsluze, a to po ověření jak teoretických znalostí, tak i praktických dovedností. Stanovení formy zkoušky je plně v kompetenci vyučujícího.
Nedílnou součástí podmínek pro udělení zápočtu je předložení lékařského potvrzení o způsobilosti ke studiu oboru Lázeňství a turismus, a to nejpozději do konce září v akademickém roce, kdy bylo zahájeno studium uvedného oboru (pokud toto potvrzení nebylo předloženo již v přihlášce ke studiu nebo při zápistu do 1. ročníku). - Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2017, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/zima2017/ULGATLA006