VCKDST0017 Základy přípravy a realizace volnočasového produktu

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
zima 2019
Rozsah
0/2/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Jana Stuchlíková (cvičící)
Garance
doc. RNDr. Pavol Plesník, PhD.
Výzkumné centrum pro kulturní dějiny Slezska a střední Evropy – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Předpoklady
TYP_STUDIA(N)
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty se základními pojmy spojenými s přípravou a organizací volnočasových produktů - geografický, časový, rámcový i detailní program včetně itineráře, jeho struktury a obsahu. Nedílnou součástí je seznámení se základními i doplňkovými službami nezbytnými pro přípravu volnočasového produktu (dopravní, pojišťovací a zdravotní, ubytovací, resp. stravovací služby, další služby - organizace exkurzí, prohlídek při návštěvách přírodních atraktivit, kulturně-historických objektů, průvodcovské služby aj.), ekonomickými souvislostmi organizace akcí tohoto typu, jeho cenotvorby.
Osnova
  • 1. Služby cestovního ruchu.
    2. Průvodcovské služby, animace - charakteristika, osobnost průvodce, příprava a povinnosti průvodce, animace.
    3. Produkty cestovního ruchu - příprava a organizační zabezpečení.
    4. Geografický a časový plán produktu - jeho obsah a struktura.
    5. Rámcový a detailní program akce, itinerář - základní souvislosti.
    6. Příprava průvodce pro realizaci volnočasového produktu - základní souvislosti.
    7. Organizační zajištění služeb při přípravě produktu - výběr služeb, poptávka, rezervace, objednávka.
    8. Kalkulování a cenotvorba při přípravě produktu (předběžná a výsledná kalkulace, riziko neobsazenosti).
    9. Příprava a povinnosti organizátorů volnočasových produktů před, během a po skončení realizace akce.
    10. Základní předpoklady pro vyhodnocení přípravy a realizace produktu.
Literatura
    doporučená literatura
  • SEIFERTOVÁ, V. a kol. Průvodcovské činnosti. Praha, 2013. ISBN 978-80-247-4807-8. info
  • ELIÁŠOVÁ, D. a kol. Metodika práce průvodce. Brno: Vysoká škola obchodní a hotelová, 2012. info
  • ZELENKA, J. - PÁSKOVÁ, M. Výkladový slovník cestovního ruchu. Praha: Linde, 2012. info
  • ORIEŠKA, J. Služby v cestovním ruchu. Praha: Idea Servis, 2010. ISBN 978-80-85970-68-5. info
  • ORIEŠKA, J. Metodika činnosti průvodce cestovního ruchu. Praha: Idea servis, 2007. info
  • Rux, J. Metodika průvodcovské činnosti. Praha: MMR, 2007. info
  • ZELENKA, J. Průvodce cestovního ruchu. Hradec Králové, 2007. info
  • KRATOCHVÍL, P. - PAŽOUT, R. Tvorba destinačních produktů cestovního ruchu. Praha: MMR, 2006. info
  • KUNEŠOVÁ, E. - NEDVĚDOVÁ, A. Technika cestovního ruchu. Praha: Grada, 2002. info
  • ORIEŠKA, J. Technika služeb cestovního ruchu. Praha: Idea servis, 1999. ISBN 80-85970-27-7. info
Informace učitele
Podmínkou pro udělení zápočtu je aktivní účast na seminářích; vypracování seminární práce zaměřené na technickou a průvodcovskou přípravu produktu v požadované struktuře a rozsahu.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, zima 2020, zima 2021, zima 2022, zima 2023.