KLJNEJ21 Německý jazyk I - mírně pokročilí

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
zima 2020
Rozsah
0/3/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
PhDr. Zdenka Jirásková (cvičící)
Mgr. Alena Němcová (cvičící)
Garance
PhDr. Zdenka Jirásková
Ústav cizích jazyků – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Předpoklady
TYP_STUDIA(B)
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je vybavit studenty jazykovými a komunikativními dovednostmi, které budou potřebovat k efektivní práci v oboru lázeňství a turismu. Obsahem prvního semestru je zopakování a upevnění učiva předepsané středoškolské úrovně, jeho prohloubení a rozšíření, vyrovnání úrovně posluchačů ve všech jazykových dovednostech, korekce a zdokonalení výslovnosti, cvičení poslechu s porozuměním, kratší ústní i písemný projev, účast v dialogu. Současně budou posluchači vybaveni znalostí základní odborné slovní zásoby v oblasti gastronomie, a seznámení se základními reáliemi dané jazykové oblasti.
Osnova
  • 1. Úvod do předmětu, terminologie, literatura a informační zdroje
    2. Osobní zájmena, časování pravidelných sloves v přítomném čase
    3. Pořádek slov v oznamovací a tázací větě
    4. První kontakty v kolektivu, rodinné vztahy, přátelé
    5. Silné skloňování podstatných jmen, časování pomocných sloves
    6. Vynechávání členů, zápor, základní číslovky
    7. Denní program, zájmy a koníčky, nakupování
    8. Předložky se 3. pádem, se 4. pádem
    9. Jídelní a nápojový lístek
    10. Skloňování osobních zájmen, nepřímý pořádek slov
    11. Charakteristika české gastronomie
    12. Restaurace - fráze, dialogy
    13. Shrnutí a zopakování učiva
Literatura
    povinná literatura
  • DUSILOVÁ, D. Sprechen Sie Deutsch? 1. a 2. díl. Praha, 2000. info
    doporučená literatura
  • JIRÁSKOVÁ, Z. Deutsch in Gastronomie, Hotelwesen und Tourismus. Opava, 2012. ISBN 978-80-7248-717-2. info
  • BENEŠ, E.a kolektiv. Praktická mluvnice němčiny. Praha: SPN, 1997. info
  • FORMANOVÁ, ŽMUDOVÁ. Němčina v gastronomii. Praha: Informatorium, 1996. ISBN 80-85427-77-X. info
  • HÖPPNEROVÁ, V. Němčina pro provoz hotelů a společného stravování. Praha: SPN, 1988. info
Vyučovací jazyk
Němčina
Informace učitele
Předmět je ukončen zápočtem, který studenti získají na základě domácí přípravy, aktivní účasti v seminářích, průběžného písemného testování a kreditního testu. K získání zápočtu je minimální úspěšnost 70 % u písemného testu. Studenti mají závaznou 75% docházku. Získání zápočtu je podmínkou pro zapsání navazující části cizího jazyka.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2010, zima 2011, zima 2012, zima 2013, zima 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, zima 2019, zima 2021, zima 2022, zima 2023.