ULGATLA006 Servis a obsluha v gastronomii

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
zima 2020
Rozsah
2/2/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Mgr. Zdeněk Remeš (cvičící)
Ing. Bc. Kamil Schaumann (cvičící)
Garance
Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Rozvrh
Po 13:05–14:40 HG
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
ULGATLA006/A: Po 11:25–13:00 HG, A. Burda
Předpoklady
TYP_STUDIA(B)
Předpokladem možnosti přistoupení k absolvování zápočtu je předložení lékařského potvrzení o způsobilosti studia oboru Lázeňství a turismus (v případě, že student nepředložil na studijní oddělení spolu s přihláškou ke studiu na VŠ) a současně předložení platného zdravotního průkazu.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s odbytovými službami, které jsou realizovány v odbytových střediscích. Studenti získají přehled o jejich vybavení a inventáři používaném na úseku obsluhy. Studenti jsou seznámeni se základy jednoduché obsluhy v odbytových střediscích, s konkrétní znalostí obsluhy v dalších doplňkových stravovacích službách, psychologickými aspekty jednání s hotelovou a lázeňskou klientelou. V rámci výuky se student naučí základům stolničení, techniky obsluhy včetně přípravy odbytového střediska na provoz.
Osnova
  • 1. Pracovníci v gastronomických službách
    2. Profil pracovníka a etiketa ve službách
    3. Restaurační inventář
    4. Příprava na provoz, zakládání inventáře
    5. Konzumace a servis polévek a předkrmů
    6. Konzumace a servis hlavních chodů a dezertů
    7. Způsoby obsluhy
    8. Typy společenských akcí
    9. Slavnostní hostiny - charakteristika
    10. Systémy obsluhy, Organizace práce v odbytovém středisku
    11. Gastronomická pravidla
    12.Způsoby nabídky, operativní evidence a vyúčtování služeb
Literatura
    doporučená literatura
  • Odborný časopis. Food Service, Minutka, Gastronomická revue. info
  • ZIMÁKOVÁ, B. Food & Beverage management. Praha: VŠH, 2006. ISBN 978-80-86578-55-2. info
  • ENDLICHEROVÁ, Z. Stolničení: stručně a přehledně. Brno, 2004. info
  • Food &Beverage management. Praha: NFHR ČR, 1995. info
  • Samostatně v pohostinství. Praha: NFHR ČR, 1994. info
  • ČERNÝ, J., SRKALA, A. Moderní obsluha. Praha: Merkur, 1993. info
  • MEYER, S. Professional Table Service. 1990. info
Informace učitele
Předmět je ukončen zápočtem a zkouškou. Zápočet získá student po absolvování předepsaného praktického výcviku v obsluze, a to po ověření jak teoretických znalostí, tak i praktických dovedností. Stanovení formy zkoušky je plně v kompetenci vyučujícího.
Nedílnou součástí podmínek pro udělení zápočtu je předložení lékařského potvrzení o způsobilosti ke studiu oboru Lázeňství a turismus, a to nejpozději do konce září v akademickém roce, kdy bylo zahájeno studium uvedného oboru (pokud toto potvrzení nebylo předloženo již v přihlášce ke studiu nebo při zápistu do 1. ročníku).
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2012, zima 2013, zima 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, zima 2019, zima 2021, zima 2022, zima 2023.