FPF:ULGATLA026 Hygiena v lázeňském provozu - Informace o předmětu
ULGATLA026 Hygiena v lázeňském provozu
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavězima 2020
- Rozsah
- 0/1/0. 2 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- MUDr. Jaroslav Volf, Ph.D. (cvičící)
- Garance
- MUDr. Jaroslav Volf, Ph.D.
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě - Rozvrh seminárních/paralelních skupin
- ULGATLA026/A: Po 12. 10. 16:25–19:40 H3, J. Volf
ULGATLA026/B: Po 2. 11. 16:25–19:40 H3, J. Volf
ULGATLA026/C: Po 7. 12. 16:25–19:40 H3, J. Volf - Předpoklady
- TYP_STUDIA(B)
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Lázeňství a turismus (program FPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Předmět je zaměřen na osvojení základních znalostí z oblasti hygieny a epidemiologie, vychází ze specifických požadavků daných platnou legislativou pro provoz lázeňských i obdobných veřejných zařízení poskytujících služby v oblasti ubytování, stravování, lázeňské péče i dalších souvisejících služeb. Jeho cílem je preventivní podpora ochrany zdraví, hygieny výživy. Nedílnou součástí je důraz kladený na prevenci vzniku onemocnění při nerespektování hygienických předpisů, osvojení systému/způsobů hygienické prevence. Studenti se seznámí s problémy hygieny výživy, hygieny práce, osobní hygieny, hygieny lázeňských stravovacích zařízení. Studenti získají základní poznatky o organizaci a úkolech hygienické služby včetně jejího fungování v praxi.
- Osnova
- 1. Hygiena a její místo v lázeňském provozu
2. Zásady provozní a osobní hygieny v gastronomickém provozu lázeňských zařízení
3. Hygienické požadavky na provoz lázeňských zařízení
4. Hygienické požadavky na přípravu a výrobu pokrmů
5. Přeprava a uvádění produktů do oběhu
6. Epidemiologie a škodliviny - prevence přenosu nákazy
7. Toxiny v potravinách
8. Hygiena skladování potravin a pochutin
9. Odpadové hospodářství a jeho vliv na životní prostředí
- 1. Hygiena a její místo v lázeňském provozu
- Literatura
- doporučená literatura
- KOL. AUTORŮ. Systém kritických bodů v gastronomii (HACCP). Food Service. info
- Vyhláška č. 137/2004 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných v aktuálním znění. info
- Vyhláška č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody v aktuálním znění (poslední novela v r. 2014). info
- Vyhláška č. 275/2004 Sb. o požadavcích na jakost a zdravotní nezávadnost balených vod a o způsobu jejich úpravy. info
- Vyhláška č. 275/2004 Sb. o požadavcích na jakost a zdravotní nezávadnost balených vod a o způsobu jejich úpravy v aktuálním znění. info
- Vyhláška č. 38/2001 Sb. o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy v aktuálním znění. info
- Vyhláška č. 490/2000 Sb. o rozsahu znalostí a dalších podmínkách k získání odboné způsobilosti v některých oborech ochrany veřejného zdraví v aktuálním znění. info
- Vyhláška č. 77/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky o oleje v aktuálním znění. info
- TICHÁČEK, B. Základy epidemiologie. Praha: Galén, 1997. info
- Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů ve znění pozdějších předpisů. info
- Nové předpisy pro hygienu veřejného stravování. Beroun, 2007. info
- MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha, 2007. info
- VOLDŘICH, M. - JECHOVÁ, M. Bezpečnost pokrmů v gastronomii: HACCP: správná výrobní a hygienická praxe. Praha, 2004. info
- SPRENGER, R. A. Hygiene for Management - A text for food courses. London: Hiehfield Publications, 1998. info
- Informace učitele
- Podmínkou ukončení předmětu je úspěšné absolvování zápočtového testu v rozsahu uvedené odborné literatury a obsahu seminářů.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/zima2020/ULGATLA026