ULGATLA026 Hygiena v lázeňském provozu

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
zima 2014
Rozsah
0/1/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
MUDr. Jaroslav Volf, Ph.D. (cvičící)
Garance
MUDr. Jaroslav Volf, Ph.D.
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět je zaměřen na osvojení základních znalostí z oblasti hygieny a epidemiologie, vychází ze specifických požadavků daných platnou legislativou pro provoz lázeňských i obdobných veřejných zařízení poskytujících služby v oblasti ubytování, stravování, lázeňské péče i dalších souvisejících služeb. Jeho cílem je preventivní podpora ochrany zdraví, hygieny výživy. Nedílnou součástí je důraz kladený na prevenci vzniku onemocnění při nerespektování hygienických předpisů, osvojení systému/způsobů hygienické prevence. Studenti se seznámí s problémy hygieny výživy, hygieny práce, osobní hygieny, hygieny lázeňských stravovacích zařízení. Studenti získají základní poznatky o organizaci a úkolech hygienické služby včetně jejího fungování v praxi.
Osnova
  • 1. Hygiena a její místo v lázeňském provozu
    2. Zásady provozní a osobní hygieny v gastronomickém provozu lázeňských zařízení
    3. Hygienické požadavky na provoz lázeňských zařízení
    4. Hygienické požadavky na přípravu a výrobu pokrmů
    5. Přeprava a uvádění produktů do oběhu
    6. Epidemiologie a škodliviny - prevence přenosu nákazy
    7. Toxiny v potravinách
    8. Hygiena skladování potravin a pochutin
    9. Odpadové hospodářství a jeho vliv na životní prostředí
Literatura
    doporučená literatura
  • Platná legislativa v oblasti hygieny v aktuálním znění. info
  • KOL. AUTORŮ. Systém kritických bodů v gastronomii (HACCP). Food Service. info
  • TICHÁČEK, B. Základy epidemiologie. Praha: Galén, 1997. info
  • Nové předpisy pro hygienu veřejného stravování. Beroun, 2007. info
  • MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha, 2007. info
  • VOLDŘICH, M. - JECHOVÁ, M. Bezpečnost pokrmů v gastronomii: HACCP: správná výrobní a hygienická praxe. Praha, 2004. info
  • SPRENGER, R. A. Hygiene for Management - A text for food courses. London: Hiehfield Publications, 1998. info
Informace učitele
Podmínkou ukončení předmětu je úspěšné absolvování zápočtového testu v rozsahu uvedené odborné literatury a obsahu seminářů.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2012, zima 2013, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, zima 2019, zima 2020, zima 2021, zima 2022, zima 2023.