FPF:ULGATLA071 Výběrový sem.-gastronomie I - Informace o předmětu
ULGATLA071 Výběrový seminář ke gastronomii I
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavězima 2020
- Rozsah
- 2/1/0. 4 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící) - Garance
- Mgr. Alexandr Burda
Centrum interdisciplinárních studií – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě - Rozvrh
- každou lichou středu 10:35–13:50 HG
- Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
- Předpoklady
- TYP_STUDIA(B)
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Lázeňství a turismus (program FPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Jedná se o specializovaný kurz zaměřený na vybranou oblast gastronomie. Výuka je úzce zaměřena na sommeliérství. Cílem je studenty blíže seznámit s faktory ovlivňujícími kvalitu vín v oblasti pěstování, výroby, skladování. Studenti si osvojí servisní dovednosti tichých a šumivých vín. Naučí se nápoje senzoricky analyzovat a popisovat. Nezbytnou součástí předmětu je orientace na trhu s víny v ČR a vinný marketing realizovaný metodou sestavy vinného lístku. K základním získaným dovednostem patří schopnost objednávky a doporučení, které bude rozvíjeno ve smyslu enogastronomických zásad. Orientace v produkci zahraničních vín a odborné terminologii světového vinařství.
- Osnova
- 1. Réva vinná - původ, popis a terminologie
2. Pěstování révy ve světě a v ČR a vliv na konečnou kvalitu
3. Historie vinařství v Evropě
4. Trendy ve výrobě bílých, růžových a červených vín
5. Legislativa ovlivňující výrobu a prodej vín
6. Charakteristika odrůd pro výrobu jakostních, zemských a stolních vín v ČR
7. Senzorická analýza a popis nápoje
8. Nabídka, doporučení, servis a prodejní dovednosti
9. Vinný marketing a sestava vinného lístku
10. Sestava menu a enogastronomie v praxi
11. Specializovaná výroba vín v Evropě
12. Významné evropské vinařské regiony.
- 1. Réva vinná - původ, popis a terminologie
- Literatura
- doporučená literatura
- Odborné časopisy:. Food Service, Hotel Revue. info
- FIALKOVÁ,B. Enologie a odborná degustace. Praha VŠH, 2007. info
- TRNKA, R. Vína, likéry, destiláty - tajemství výroby. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 80-247-1247-4. info
- ZIMÁKOVÁ, B. Food & Beverage management. Praha: VŠH, 2006. ISBN 978-80-86578-55-2. info
- KELBLOVÁ a kol. Lexikon nápojů. Praha, 2006. info
- KRAUS,V. a kol. Nová encyklopedie českého a moravského vína 1.,2. díl. Praga Mystica, 2005. info
- CALLEC,CH. Vína: Encyklopedie. Česlice: Rebo, 2005. info
- HOLUB, K. Vybrané kapitoly z dějin gastronomie a hotelnictví. Praha: VŠH, 2004. ISBN 80-86578-16-X. info
- COUSINS, J. - FOSKETT, D. - SHORTT, D. Food & Beverage Management. 3rd ed. London: Longman Publ., 2002. info
- ŠTĚTINA, V. A KOL. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: Editpress, 2002. ISBN 8-238-8884-6. info
- Informace učitele
- Podmínkou je absolvování dvoudenní exkurze a degustací, osobní pomůcky číšníka. Předmět je ukončen zápočtem písemným testem s minimální úspěšností 60%.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/zima2020/ULGATLA071