KLJNEJ11 Německý jazyk I - pokročilí

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
zima 2021
Rozsah
0/3/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
PhDr. Zdenka Jirásková (cvičící)
Mgr. Alena Němcová (cvičící)
Garance
PhDr. Zdenka Jirásková
Ústav cizích jazyků – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Předpoklady
! ULGATLP082 Německý jazyk I - pokročilí
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je navázat na středoškolskou výuku, zkvalitňovat ústní i písemný projev, poslech i čtení. Komunikativní dovednosti jsou orientovány na běžné situace spojené s uplatněním studentů v profesním životě, seznámit je se základními reáliemi německy mluvících zemí. Důraz je kladen na aktivní mluvený projev, jazykovou pohotovost pro komunikaci s cizojazyčnou klientelou. Tematické okruhy zahrnují základní odbornou terminologii v oboru gastronomie.
Osnova
  • 1. Úvod do předmětu, terminologie, literatura a informační zdroje
    2. 1.L. - préteritum, perfektum
    3. Gastronomie - odborná terminologie
    4. 1.L. - pořádek slov, souvětí souř. a podř.
    5. V restauraci - fráze, dialogy
    6. 2.L. - skloňování podstatných jmen
    7. Jídelní a nápojový lístek - typy a rozdělení
    8. 2.L. - skloňování přídavných jmen a zájmen
    9. Stravovací zařízení - charakteristika a rozdělení
    10. 3.L. - skloňování zájmen neurčitých
    11. Personál v hotelnictví
    12. 3.L. - zápor, číslovky
    13. Shrnutí a zopakování učiva
Literatura
    povinná literatura
  • DUSILOVÁ, D. Sprechen Sie Deutsch? 1. a 2. díl. Praha, 2000. info
    doporučená literatura
  • JIRÁSKOVÁ, Z. Deutsch in Kurwesen, Management und Marketing. Opava, 2013. info
  • JIRÁSKOVÁ, Z. Deutsch in Gastronomie, Hotelwesen und Tourismus. Opava, 2012. ISBN 978-80-7248-717-2. info
  • NEKOVÁŘOVÁ, A. - FLIEGLER, D. Alltagssprache Deutsch. Plzeň: Fraus, 2003. ISBN 80-7238-143-1. info
  • BALCAR, B. Slovník cestovního ruchu. Domažlice: Resonance, 2001. ISBN 80-902812-0-6. info
  • FORMANOVÁ, ŽMUDOVÁ. Němčina v gastronomii. Praha: Informatorium, 1996. ISBN 80-85427-77-X. info
Vyučovací jazyk
Němčina
Informace učitele
Předmět je ukončen zápočtem, který studenti získají na základě domácí přípravy, aktivní účasti v seminářích, průběžného písemného testování a kreditního testu. K získání zápočtu je minimální úspěšnost 70 % u písemného testu. Studenti mají závaznou 75% docházku. Získání zápočtu je podmínkou pro zapsání navazující části cizího jazyka.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2010, zima 2011, zima 2012, zima 2013, zima 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, zima 2019, zima 2020, zima 2022, zima 2023.