KLJNEJ13 Německý jazyk III - pokročilí

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
zima 2022
Rozsah
0/3/0. 3 kr. Ukončení: z.
Garance
PhDr. Zdenka Jirásková
Ústav cizích jazyků – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Předpoklady
( KLJNEJ12 Německý jazyk II - pokročilí || ULGATLP182 Německý jazyk II - pokročilí ) && ! ULGATLP282 Německý jazyk III - pokročilí
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je vybavit studenty jazykovými a komunikativními dovednostmi, které budou potřebovat k práci v oboru turismu a cestovního ruchu. Současně budou studenti vybaveni znalostí potřebné terminologie a frazeologie ve studovaném oboru (tvorba a praktické využití písemných materiálů - reklamní prospekty, cestovní katalogy a smlouvy v cestovních kancelářích). Důraz je kladen na plynulou ústní komunikaci s klienty, na rozvíjení a osvojování výrazových prostředků odborného funkčního stylu v písemném kontaktu.
Osnova
  • 1. Úvod do předmětu, terminologie, literatura a informační zdroje
    2. 8.L. - časové údaje, nepřímé otázky
    3. Doprava - fráze
    4. 8.L. - vedlejší věty
    5. Dopravní ruch v ČR
    6. 8.L. - vztažné věty
    7. Letecká doprava
    8. 9.L. - stupňování přídavných jmen a příslovcí
    9. Cestovní kanceláře - typy, zařízení a vybavení
    10. 9. L. - sloveso tun, tvary příslovcí na -stens, -st
    11. Historie cestovního ruchu
    12. Personál, typy klientů v CR
    13. Shrnutí a zopakování učiva
Literatura
    povinná literatura
  • JIRÁSKOVÁ, Z. Deutsch in Gastronomie, Hotelwesen und Tourismus. Opava, 2012. ISBN 978-80-7248-717-2. info
  • DUSILOVÁ, D. Sprechen Sie Deutsch? 1. a 2. díl. Praha, 2000. info
    doporučená literatura
  • BARBERIS, P. - BRUNO, E. Deutsch im Hotel - Korrespondenz. Ismaning: Max Hueber Verlag, 2005. info
  • NEKOVÁŘOVÁ, A. - FLIEGLER, D. Alltagssprache Deutsch. Plzeň: Fraus, 2003. ISBN 80-7238-143-1. info
  • BALCAR, B. Slovník cestovního ruchu. Domažlice: Resonance, 2001. ISBN 80-902812-0-6. info
  • FORMANOVÁ, ŽMUDOVÁ. Němčina v gastronomii. Praha: Informatorium, 1996. ISBN 80-85427-77-X. info
Vyučovací jazyk
Němčina
Informace učitele
Předmět je ukončen zápočtem, který studenti získají na základě domácí přípravy, aktivní účasti v seminářích, průběžného písemného testování a kreditního testu. K získání zápočtu je minimální úspěšnost 70 % u písemného testu. Studenti mají závaznou 75% docházku. Získání zápočtu je podmínkou pro zapsání navazující části cizího jazyka.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2010, zima 2011, zima 2012, zima 2013, zima 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, zima 2019, zima 2020, zima 2021, zima 2023.