FVP:UONP043 Výživa a dietetika - Informace o předmětu
UONP043 Výživa a dietetika
Fakulta veřejných politik v Opavěléto 2025
- Rozsah
- 16/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- MUDr. Igor Satinský, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- MUDr. Igor Satinský, Ph.D.
Ústav nelékařských zdravotnických studií – Fakulta veřejných politik v Opavě
Kontaktní osoba: Mgr. Veronika Slováček Hagenová - Předpoklady
- FAKULTA(FVP) && TYP_STUDIA(B) && FORMA(P)
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Porodní asistence (program FVP, PORA)
- Cíle předmětu
- Předmět je koncipován jako teoretický. Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou výživy člověka se zvláštním zřetelem na problematiku výživy u ženy v prekoncepčním období, období těhotenství, po porodu a v období laktace, a dále se zaměřením na výživu novorozence a dítěte do 1 roku věku. Předmět se zabývá i výživou léčebnou/klinickou, s kterou se porodní asistentky setkávají v nemocniční péči. Předmět je zaměřen nejen na teoretické znalosti, ale i praktické dovednosti. Absolventi předmětu se budou orientovat v základní problematice výživy všech věkových skupin. Budou schopni kriticky a komplexně zhodnotit daný výživový problém, adekvátním způsobem vyhodnotit situaci a doporučit vhodná řešení.
- Výstupy z učení
- Odborné znalosti: Student zná základní pojmy a vztahy z oblasti výživy člověka a prokazuje tuto znalost.
Odborné dovednosti: Student dokáže aplikovat získané znalosti pro konkrétní případy pacientů a klientů. Dokáže podat základní výživová doporučení, ovládá techniky a metody enterální i parenterální výživy.
Obecná způsobilost: Student se orientuje v oblasti přirozené i terapeutické výživy a v systému dietních opatření. Dokáže ve spolupráci s dalšími zdravotnickými profesionály pomáhat při zajištění adekvátního stavu výživy širokého spektra pacientů a obecné populace.
Kompetence: Absolvent ve spolupráci s lékařem dbá o přiměřený stav výživy pacientů/klientů a poskytuje potřebnou edukaci. - Osnova
- 1. Výživa a zdravotní stav člověka, určování stavu výživy.
- 2. Složení potravy a její energetická hodnota. Minerální látky a vitamíny ve výživě. Řízení energetické bilance
- 3. (hlad, sytost). Tělesná aktivita a výživa.
- 4. Diety a dietní systém. Otylost. Podvýživa.
- 5. Výživa v dětském věku.
- 6. Umělá výživa parenterální a enterální.
- 7. Význam výživy pro člověka, složení potravy. Vliv chronického užívání alkoholu, drog na stav výživy.
- 8. Poruchy žvýkání, polykání, zažívání, absorpce. Chronická onemocnění ovlivňující příjem potravy.
- 9. Mentální anorexie a bulimie.
- 10. Rizika poruch výživy u hospitalizovaných nemocných, výživa u onkologických nemocných.
- Literatura
- povinná literatura
- SHARMA, Sangita a kol. Klinická výživa a dietologie: v kostce. Praha: Grada Publishing, 2018. ISBN 978-80-271-0228-0.
- HEINRICH, K. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada Publishing, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6. info
- Metody hodnocení
- písemný test
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2025, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fvp/leto2025/UONP043