UVSSPUD021 Základy ošetřovatelské péče pro sociální pracovníky

Fakulta veřejných politik v Opavě
léto 2024
Rozsah
10př/sem. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
PhDr. Zdeňka Římovská, Ph.D. (přednášející)
Garance
PhDr. Hana Heiderová, PhD.
Ústav veřejné správy a sociální politiky – Fakulta veřejných politik v Opavě
Kontaktní osoba: Ing. Lucie Kamrádová, Ph.D.
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
UVSSPUD021/A: So 16. 3. 8:55–17:10 ONLINE, Z. Římovská
UVSSPUD021/B: So 16. 3. 8:55–17:10 ONLINE, Z. Římovská
Předpoklady
FAKULTA ( FVP ) && TYP_STUDIA ( C )
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je umožnit studentům získat základní informace o ošetřovatelské péči včetně nácviku provádění praktických výkonů. Student bude schopen po absolvování předmětu provádět základní ošetřovatelské intervence v souladu s nejnovějšími poznatky při dodržení postupu lege artis. Umožňuje studentům získat základní orientaci v základních lidských potřebách včetně jejich saturace u klientů/pacientů. Část předmětu je zaměřena na získání odborných znalostí z oblasti nejčastějších chronických onemocnění včetně specifik ošetřovatelské péče o tyto klienty/pacienty
Osnova
  • 1. Ošetřovatelství jako věda, ošetřovatelská péče, lidské potřeby z pohledu ošetřovatelství. Spolupráce sociální práce a zdravotnictví.
  • 2. Zajištění bezpečného domácího prostředí, vybavení, základní bezpečnostní prvky a pomůcky.
  • 3. Prevence vzniku infekce, mytí rukou, používání rukavic, izolace nemocného, péče o pomůcky, desinfekce, sterilizace.
  • 4. Podpora aktivity pacientů, mobilizace.
  • 5. Hygienická péče, nácvik hygienické péče na lůžku, péče o dutinu ústní, péče o vlasy, nehty, chodidla.
  • 6. Prevence dekubitů, polohování.
  • 7. Oblast příjmu potravy – krmení pacienta, pomoc při krmení u pacienta s poruchou polykání, sledování hmotnosti, vážení, sledování příjmu potravy a tekutin, enterální výživa, nazogastrické a orogastrické sondy.
  • 8. Dietní systém, rozdělení diet, využití diet v rámci léčebné péče.
  • 9. Vitální funkce – měření fyziologických funkcí: tělesné teploty, pulsu, dýchání, krevního tlaku, měření kyslíkové saturace.
  • 10. Podávání léků – ústně, lokálně, do očí a uší, inhalace, čípků, kyslíková terapie.
Literatura
    povinná literatura
  • Povinná literatura

    HEIDEROVÁ, H. Základy ošetřovatelské péče pro sociální pracovníky Distanční studijní text Opava 2021.

    HLUBKOVÁ, Z. Vybrané kapitoly z ošetřovatelských postupů II. Opava: Slezská univerzita v Opavě, Fakulta veřejných politik v

Metody hodnocení
Zápočet – zápočtový test a zkouška. Kombinovaná forma: splnění korespondenčních úkolů. Zkouška: písemné prověření znalostí z přednášek a povinné literatury dle sylabu předmětu.
Další komentáře
Studijní materiály

  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fvp/leto2024/UVSSPUD021