FVP:UOGP042 Výživa a dietetika - Informace o předmětu
UOGP042 Výživa a dietetika
Fakulta veřejných politik v Opavěléto 2020
- Rozsah
- 9/0/0. Přednáška 9 HOD/SEM. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- MUDr. Igor Satinský, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- MUDr. Igor Satinský, Ph.D.
Ústav nelékařských zdravotnických studií – Fakulta veřejných politik v Opavě
Kontaktní osoba: Mgr. Gabriela Světnická - Rozvrh
- Čt 9. 4. 13:05–15:30 C309, Čt 16. 4. 13:05–15:30 C309, Čt 23. 4. 13:05–15:30 C309
- Předpoklady
- FAKULTA(FVP) && TYP_STUDIA(B) && FORMA(P)
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Všeobecná sestra (program FVP, B5341-OSET)
- Cíle předmětu
- Předmět je úvodem do ošetřovatelské péče o základní potřebu člověka: výživu. Poskytuje ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka. Seznamuje s riziky podvýživy a nadměrné výživy, a s odlišnostmi podávání a přijímání potravy ve stáří. Součástí jsou klinické stavy při poruchách výživy a enterální i parenterální způsoby podávání výživy v zařízeních i v domácnosti. Studenti získávají vědomosti a dovednosti důležité pro klinickou praxi.
- Osnova
- 1. Výživa a zdravotní stav člověka, určování stavu výživy.
2. Složení potravy a její energetická hodnota. Minerální látky a vitamíny ve výživě. Řízení energetické bilance
3. (hlad, sytost). Tělesná aktivita a výživa.
4. Diety a dietní systém. Otylost. Podvýživa.
5. Výživa v dětském věku.
6. Umělá výživa parenterální a enterální.
7. Význam výživy pro člověka, složení potravy. Vliv chronického užívání alkoholu, drog na stav výživy.
8. Poruchy žvýkání, polykání, zažívání, absorpce. Chronická onemocnění ovlivňující příjem potravy.
9. Mentální anorexie a bulimie.
10. Rizika poruch výživy u hospitalizovaných nemocných , výživa u onkologických nemocných.
- 1. Výživa a zdravotní stav člověka, určování stavu výživy.
- Literatura
- povinná literatura
- HEINRICH, K. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada Publishing, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6. info
- SATINSKÝ, I. Výživa a dietetika. Distanční studijní opora [online]. c2008, posl. akt. 2008 [cit. 2012-08-23). Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2008. URL info
- GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora - praktický rádce pro sestry. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1868-2. info
- KLEINWECHTEROVÁ, H., BRÁZDOVÁ, Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno: NCO NZO, 2005. ISBN 80-7013-336-8. info
- MUSIL, D. Klinická výživa a intenzivní metabolická péče. Olomouc: Univerzita Palackého, 2002. ISBN 80-244-0566-0. info
- Informace učitele
- Požadavky k zápočtu: 80 % aktivní účast (studentovi, který se z vážných důvodů nemohl povinné výuky zúčastnit, vyučující určí náhradní způsob splnění studijních povinností).
Požadavky k zápočtu:
Vypracování písemné práce na zadané téma. Úspěšné absolvování písemného testu, minimálně 80 % úspěšnost.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fvp/leto2020/UOGP042