OPF:CVABKPOH Podnikání v hotelnictví - Informace o předmětu
CVABKPOH Podnikání v hotelnictví
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinézima 2022
- Rozsah
- 12/0/0. Přednáška 12 HOD/SEM. 4 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (přednášející)
doc. Ing. Pavlína Pellešová, Ph.D. (přednášející) - Garance
- doc. Ing. Pavlína Pellešová, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: doc. Ing. Pavlína Pellešová, Ph.D. - Rozvrh
- So 1. 10. 13:55–15:30 A111, Pá 4. 11. 9:45–11:20 A111, Pá 2. 12. 9:45–11:20 A111
- Předpoklady
- FAKULTA(OPF) && TYP_STUDIA(B) && FORMA(K) && (ROCNIK(2) || ROCNIK(3))
Předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 16 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/16, pouze zareg.: 0/16 - Mateřské obory/plány
- Podniková ekonomika a management (program OPF, B_EKOMAN, směr Management hotelnictví)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty se základními pojmy z oblasti podnikání, odpovídajícími právními normami. Dále bude rozebírána problematika založení podniku, jeho fungování, personalistika, strategie podnikání, s ohledem na prostředí v gastronomii, hotelnictví a lázeňství v České republice.
- Výstupy z učení
- Student bude po absolvování předmětu schopen:
- identifikovat a shrnout důležité rysy managementu a podnikání v hotelnictví;
- určit a popsat současné domácí a zahraniční trendy v podnikání v hotelnictví;
- popsat faktory, jež ovlivňují podnikání v hotelnictví;
- aplikovat podnikatelské principy na praktický problém;
- analyzovat současné vědecké poznatky v oblasti podnikání. v hotelnictví. - Osnova
- 1. Podnikatelské prostředí v hotelovém průmyslu.
2. Podnikání v hotelnictví, podnikavost, integrační procesy v hotelnictví
3. Charakteristika podnikatelského subjektu, jeho typy a vlastnosti
4. Základní principy a právní aspekty založení podniku, činnosti podniku
5. Formy podnikatelských struktur v gastronomii, hotelnictví a lázeňství
6. Podnikatelský záměr
7. Rizika podnikání
8. Produkt v gastronomii, hotelnictví a lázeňství, jeho vlastnosti
9. Kvalita produktu, standardy kvality, hodnocení kvality služeb v hotelnictví
10. Řízení lidských zdrojů v hotelnictví
11. Podnikatelská etika a společensky zodpovědné podnikání v podmínkách hotelnictví
12. Analýza konkurence a formy spolupráce v hotelnictví
13. Podpora podnikání v České republice
- 1. Podnikatelské prostředí v hotelovém průmyslu.
- Literatura
- povinná literatura
- RYGLOVÁ, K., BURIAN, M., VAJČNEROVÁ, I. Cestovní ruch - podnikatelské přístupy a příležitosti v praxi. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-4039-3. info
- KORÁB, V., PETERKA, J., REŽŇÁKOVÁ, M. Podnikatelský plán. 1. vyd. Brno: Computer Press, 2007. ISBN 978-80-251-1605-0. info
- KOUBEK, J. Řízení lidských zdrojů - základy moderní personalistiky. Praha: Management Press, 2007. ISBN 978-80-7261-168-3. info
- KOSMÁK, P. Hotelové podnikání a integrační procesy. Praha: VŠH, 2005. ISBN 80-86578-50-X. info
- BERÁNEK, J. Provozujeme pohostinství a ubytování. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-86724-02-6. info
- doporučená literatura
- NOVACKÁ, L. a kol. Cestovný ruch, udržateľnosť a zodpovednosť na medzinárodnom trhu. Bratislava: EKONÓM, 2013. ISBN 978-80-225-3475-8. info
- INDROVÁ, J. a kol. Kvalita ve službách cestovního ruchu. Praha: VŠE, 2011. ISBN 978-80-245-1766-7. info
- HASSANIEN, A., C. DALE a A. CLARKE. Hospitality Business Development. Oxford: Elsevier L.t.d., 2010. ISBN 978-1-85617-69-5. info
- Výukové metody
- Přednášení
Přednáška s aktivizací
Přednáška s analýzou videozáznamu
Prezentace seminární práce
Seminární výuka - Metody hodnocení
- Známkou
Písemný test
Obhájení seminární práce - Informace učitele
- Student musí zpracovat a obhájit seminární práci, průběžný test.
Aktivity Náročnost [h] Konzultace 12 Ostatní studijní zátěž 55 Přednáška 12 Zkouška 40 Celkem 119 - Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2022/CVABKPOH