EVSBPPSO Psychologie osobnosti

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2024
Rozsah
1/2/0. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Ivona Buryová, Ph.D. (přednášející)
Garance
Mgr. Ivona Buryová, Ph.D.
Katedra ekonomie a veřejné správy – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: Dr. Ing. Ingrid Majerová
Předpoklady
FAKULTA ( OPF ) && TYP_STUDIA ( B ) && FORMA ( P ) && ROCNIK ( 3 )
K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.

Předmět si smí zapsat nejvýše 4 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/4, pouze zareg.: 0/4
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s vybranými poznatky psychologie osobnosti, naučit je aplikovat tyto vědomosti, příp. dovednosti do praktických aktivit pracovníka managementu, a je vhodný i pro budoucí pracovníky v personální a sociální sféře. Konkrétní rozsah, hloubka a podoba aplikace jednotlivých tematických okruhů je flexibilně upravována podle složení studentů a zohledňuje v prvé řadě skutečnost, zda mají již absolvován předmět Psychologie.
Osnova
  • 1. Úvod do studia psychologie osobnosti
    2. Integrita osobnosti
    3.Typologie MBTI
    4. Vlastnosti osobnosti
    5. Stabilita osobnosti
    6. Dispozice a schopnosti
    7. Tvůrčí potenciál
    8. Dynamika osobnosti
    9. Jednotlivé typy zaměstnanců, klientů
    10. Selfmanagement
    1. Úvod do studia psychologie osobnosti
    Kurz psychologie osobnosti, cíle, způsob práce. Podmíněnost utváření a vývoje osobnosti. Znaky zralé osobnosti. Rysy úspěšných manažerů, Johariho okno. Sebepoznání jako důležitý nástroj rozvoje profesionality manažera.
    2. Integrita osobnosti
    Vědomí. Povaha vědomí, jeho stupňovitost. Pojem já, vývoj sebepojetí. Zdroje utvářející Já. Obranné mechanismy Já. Korekce sebevědomí,včetně praktického nácviku jednotlivých technik k získání odpovídajícího sebevědomí.
    3. Typologie MBTI
    Manažerská typologie MBTI. Možnosti MBTI v sebepoznání, vylaďování manažerského stylu v efektivnější práci s lidmi. Kognitivní styly a jejich využití při komunikaci a vedení lidí.
    4. Vlastnosti osobnosti.
    Temperament. Extroverze a introverze a jejich aplikace při sebepoznání i práci s druhými lidmi, klientem. Nácvik modelových situací. Learyho systém a jeho využití - Těžiště kontroly. Nácvik proaktivity.
    5. Stabilita osobnosti
    Zátěž. Zátěžové situace a jejich vliv na organismus současného člověka. Typ chovánA, B. Syndrom vyhoření. Možnosti vylaďování organismu. Protistresový program. Nácvik vybraných relaxačních technik.
    6. Dispozice a schopnosti
    Pojmosloví. Klasifikace schopností. Inteligence. Vývoj názorů na inteligenci, měření inteligence. Poruchy intelektu. Schopnosti a pracovní výkon. Požadavky na schopnostní vybavení úspěšného zaměstnance, manažera.
    7. Tvůrčí potenciál. Znaky tvořivé osobnosti. Metody kultivace tvůrčího potenciálu. Manažerská intuice. Tvořivé metody skupinového řešení problémů.
    8. Dynamika osobnosti
    Motivační struktura osobnosti. Potřeby. Zájmy. Aspirace, cíle. Postoje a hodnotová orientace. Zjištění kariérových stimulů. Určení kariérové typu. Aplikace poznatků do personálního managementu.
    9. Jednotlivé typy zaměstnanců, klientů
    Využití poznatků o vlastnostech, rysech, motivaci osobnosti při práci s podřízenými, klienty, občanem při obchodních jednáních apod. Typologie zákazníků, zaměstnanců. Práce se svízelným klientem, problémovým zaměstnancem.
    10. Selfmanagement. Podstata manažerské práce. Podmínky vlastního úspěchu. Sebeřízení Umění sebeprezentace. Etiketa manažera. Time management 4. generace.
Literatura
    povinná literatura
  • BURYOVÁ, I. Psychologie. Online. Karviná: SU OPF, 2014. ISBN 978-80-7510-012-2. [citováno 2024-04-23] info
  • NAKONEČNÝ, M. Psychologie osobnosti. Online. Praha, 1995. ISBN 80-200-0525-0. [citováno 2024-04-23] info
  • NAKONEČNÝ, M. Základy psychologie osobnosti. Online. Praha: Management Press, 1993. ISBN 80-85603-34-9. [citováno 2024-04-23] info
  • HALL, C. S. and G. LINDZEY. Introduction to Theories of Personality. Online. John Wiley& Sons, 1985. ISBN 0-41-08906-0. [citováno 2024-04-23] info
    doporučená literatura
  • SMÉKAL, V. Pozvání do Psychologie osobnosti,člověk v zrcadle vědomí a jednání. Online. Brno, 2004. ISBN 80-86598-65-9. [citováno 2024-04-23] info
  • MIKŠÍK, O. Psychologická charakteristika osobnosti. Online. Praha: Karolinum, 2003. ISBN 978-80-246-1304-8. [citováno 2024-04-23] info
  • ŠTĚPANÍK, J. Umění jednat s lidmi - cesta k úspěchu. Online. Praha, 2003. ISBN 80-247-0530-3. [citováno 2024-04-23] info
  • KOMÁRKOVÁ, R., SLAMĚNÍK, I., VÝROST, J. Aplikovaná sociální psychologie III sociálně psychologický výcvik. Online. Praha, 2001. ISBN 80-247-0180-4. [citováno 2024-04-23] info
  • CIMICKÝ, J. Sám sobě psychiatrem. Online. Praha, 2001. ISBN 80-86155-82- X. [citováno 2024-04-23] info
  • DAVIDSON, J. Jak hospodařit se svým časem. Online. Praha, 1998. ISBN 80-7205-. [citováno 2024-04-23] info
  • HARRIS, T. A. Já jsem OK, ty jsi OK. Online. Praha, 1997. ISBN 80-7205-508-9. [citováno 2024-04-23] info
  • ČAKRT, J. Kdo jsem já, kdo jste Vy?. Online. Praha, 1996. ISBN 80-85943-12-3. [citováno 2024-04-23] info
  • ZDRAŽILOVÁ, D., KHELEROVÁ, V. Management obchodní firmy. Online. Praha, 1994. ISBN 80-85623-72-2. [citováno 2024-04-23] info
  • ZUCHA, O. R. Praktická příručka manažera. Online. Praha, 1993. ISBN 80-85603-32-2. [citováno 2024-04-23] info
  • LANDZ, F. J. and D. A. TRUMBO. Psychology of Work Behavior. Online. Homewood, The Dorsey Press, 1977. ISBN 0-256-01807-3. [citováno 2024-04-23] info
Výukové metody
Demonstrace dovedností
Seminární výuka
Metody hodnocení
Test
Informace učitele
předpokladem přijetí ke zkoušce je min. 70 % účast na seminářích, zpracování a obhájení seminární práce. Zkouška má ústní podobu.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2015, léto 2016, léto 2017, léto 2018, léto 2019, zima 2019, zima 2021, zima 2022, zima 2023.