PEMPMAN Management

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
léto 2019
Rozsah
2/1/0. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Werner Bernatík, Ph.D. (přednášející)
Ing. Šárka Zapletalová, Ph.D. (přednášející)
Ing. Filip Štroch (cvičící)
Garance
Ing. Šárka Zapletalová, Ph.D.
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: Ing. Šárka Zapletalová, Ph.D.
Předpoklady
K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s podstatou a významem managementu a jeho interdisciplinární charakteristikou, dále poskytnout stručný přehled vývoje i současného stavu této disciplíny. Pozornost se soustřeďuje na obsahovou náplň manažerských funkcí (základních, průběžných a zabezpečovacích), na manažerské jednání. Management je chápán jako systém (organická jednota struktury a procesu řízení). Součástí je vymezení poslání manažera, stylů a principů řízení s vazbou na využívání moderních informačních technologií a komunikaci v systémech řízení.
Osnova
  • Cílem předmětu je seznámit studenty s podstatou a významem managementu a jeho interdisciplinární charakteristikou, dále poskytnout stručný přehled vývoje i současného stavu této disciplíny. Pozornost se soustřeďuje na obsahovou náplň manažerských funkcí (základních, průběžných a zabezpečovacích), na manažerské jednání. Management je chápán jako systém (organická jednota struktury a procesu řízení). Součástí je vymezení poslání manažera, stylů a principů řízení s vazbou na využívání moderních informačních technologií a komunikaci v systémech řízení.
    Struktura výkladu:
    1. Vymezení pojmu management, funkce a členění managementu. Manažerská odpovědnost, charakteristika manažera a jeho role. Typy manažerů v průběhu vývoje firmy
    2. Vývoj managementu, charakteristika jeho vývoje a přínosů pro dnešek
    3. Moderní směry vývoje managementu, současný management a jeho metody
    4. Systém řízení podniku, tvorba organizačních struktur v podniku
    5. Charakteristika procesu řízení - základní manažerské funkce
    6. Charakteristika procesu řízení - průběžné a zabezpečovací funkce
    7. Strategický management, jeho postavení a cíle v řízení organizace. Volba strategií a jejich implementace
    8. Riziko a krize v podnikání, efektivní komunikace a proces kontroly. Rizikový lidský faktor. Krizový management a jeho význam
    9. Základy etiky v řízení a podnikový kultura, etický kodex a projevy podnikové kultury
    10. Management inovací a informační management
    11. Specifické formy managementu (management jakosti, ekologický management)
    12. Některé specifické znaky managementu v USA, Japonsku a Evropě, jejich porovnání. Podnikatelské prostředí v současnosti a jeho vliv na vývoj managementu. Speciální formy managementu
    13. Případové studie
Literatura
    povinná literatura
  • GREY, Ch., WILLMOTT, H. Critical Management Studies. Oxford: Oxford University Press, 2005. ISBN 0-19-928608-6. info
  • FARNHAM, D. Managing in a Strategic Business Context. London: Chartered Institute of Personnel and Dev, 2005. ISBN 978-0-85292-998-8. info
  • CHOBOTOVÁ, M., KONEČNÝ, M. Management. Karviná: SU OPF, 2004. ISBN 80-7248-240-8. info
  • COLE, G. A. Management. Theory and Practice. London: Thomson Learning, 2004. ISBN 1-84480-088-1. info
  • WALKER, A., J. A KOL. Moderní personální management. Praha : Grada Publishing, 2003. ISBN 80-247-0449-8. info
  • VEBER, J. a kol. Management - základy, prosperita, globalizace. Praha: Management Press, 2000. ISBN 80-7261-095-5. info
  • LEDNICKÝ, V. Základy managementu. Ostrava: AJAK, 2000. ISBN 80-7048-017-3. info
  • GIBSON, J. L., IVANCEVICH, J. M., DONNELLY, J. H. Management: principles and functions,4th ed. Homewood: Illinois, 1989. ISBN 0-256-06671-X. info
    doporučená literatura
  • Časopisy: Moderní řízení. info
  • VETRÁKOVÝ, M. A KOL. Ľudské zdroje v organizácii. Banská Bystrica : UMB, 2006. ISBN 80-8083-193-9. info
  • GREENBERG, J., BARON, R.A. Behavior in Organizations. Prentice Hall: Upper Saddle River, 2003. ISBN 0-13-111592-8. info
  • SVOBODOVÁ, H., VEBER, J. A KOL. Produktový a provozní management. Praha: VŠE, 2003. ISBN 80-245-0611-4. info
  • BURNS, P. Entrepreneurship and Small Business. Hampshire UK: Palgrave Publisher Ltd., 2001. ISBN 0-333-91474-0. info
  • CRAINER, S. Moderní management - základní myšlenkové směry. Praha: Management Press, 2000. ISBN 80-7261-019-8. info
  • PORVAZNÍK, J. Celostný management. Bratislava: Sprint, 1999. ISBN 80-88848-36-9. info
  • DONNELLY, J.H., GIBSON, J.L., IVANCEVICH, J.M. Management. Praha: Grada Publishing, 1997. ISBN 80-71694-22-3. info
  • RUDY, J. Management a teória chaosu, alebo nový model organizácie. Bratislava: Faber, 1997. ISBN 80-967503-6-4. info
  • HAMMER, M., CHAMPY, J. Reengeneering. Praha: Management Press, 1995. ISBN 80-85603-73-X. info
  • KOONTZ, H. Management. Praha: Victoria Publishing, 1994. ISBN 80-85605-45-7. info
  • DRUCKER, P.F. Management - budoucnost začíná dnes. Praha: Management Press, 1992. ISBN 80-85603-00-4. info
Výukové metody
Individuální konzultace
Demonstrace dovedností
Samostudium studentů
Metody hodnocení
Známkou
Písemná zkouška
Informace učitele
Průběžný test (minimální úspěšnost 60%).
Semestrální práce (téma a rozsah budou určeny nejpozději do 3. výukového týdne).
Návštěva firmy a zpracování zprávy dle vzoru.
Zkouška kombinovaná.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2015, léto 2016, léto 2017, léto 2018.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/leto2019/PEMPMAN