MP305 Zakládání podniků a investování

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
léto 2007
Rozsah
2/1/0. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Lucja Matusiková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Lucja Matusiková, Ph.D. (cvičící)
Garance
doc. Ing. Eva Wagnerová, CSc.
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
předmět má 22 mateřských oborů, zobrazit
Cíle předmětu
Cíl kurzu: Kurz konkretizuje teoretické poznatky studentů z ekonomických kurzů, organizace a řízení, řízení jakosti a obchodní právo. Cílem je získat představu o souvisejících činnostech při realizaci investic pro rekonstrukci nebo výstavbu podniku. Studenti se seznámí s normami i obecnou legislativou při koncipování svého podnikatelského záměru i technických podkladů pro sestavení případné žádosti o úvěr na investici. Ve cvičeních studenti pracují na svých podnikatelských záměrech.
Osnova
  • Struktura výkladu:
    1. Podnikatelský plán, projekt, záměr
    2. Historický vývoj podnikání
    3. Psychologické, sociální a osobností předpoklady pro podnikatelskou činnost
    4. Právní formy podnikání
    5. Uspořádání a řízení výrobních činností
    6. Podnikatelská rizika v investiční činnosti podniku
    7. Jakost v podnikatelské činnosti
    8. Řízení inovací z hlediska vnitřních vazeb firmy a strategie firmy
    9. Hygiena práce, ochrana životního prostředí a spotřebitelských zájmů
    10. Druhy spojování podniků
    11. Administrativní zajištění dodavatelsko-odběratelských vztahů
    12. Vývojová stádia životního cyklu podniku

    Obsah kurzu:
    1. Podnikatelský plán, projekt, záměr
    Základní rozdíly mezi jednotlivými formami. Podstata a smysl plánu. Rozsah a hodnota plánu. Struktura plánu s důrazem na malé a střední podniky. Informační zabezpečení. Realizace plánu. Proč některé plány nových podniků selhávají? Podnikatelské riziko a jeho omezení či eliminace.
    2. Historický vývoj podnikání
    Historický přehled. Podstata a vývoj podnikání. Konceptuální pohled na podnikání. Úloha podnikání v ekonomickém rozvoji. Budoucnost podnikání.
    3. Psychologické, sociální a osobností předpoklady pro podnikatelskou činnost
    Definice podnikatele. Sebehodnocení a rozhodnutí stát se podnikatel. Kdo by si měl založit svůj vlastní podnik? Proces rozhodování o tom, zda začít či nezačít podnikat. Manažerské versus podnikatelské rozhodování. Podnikatelské vzdělávání.
    4. Právní formy podnikání
    Legislativní prostředí pro výstavbu podniku. Faktory ovlivňující volbu právní formy podnikání. Charakteristika právních forem podnikání existujících v našem právním řádu. Typologie z pohledu výrobního, obchodního a podniku služeb.. Řízení společného podniku. Vznik podniku na základě franchisingu. Podstata a rizika franchisingu
    5. Uspořádání a řízení výrobních činností
    Pořízení a rozbor vstupních informací před zahájením projektování. Metody organizace a řízení výroby. Výrobní činnost, její struktura a způsob uspořádání. Manipulace s materiálem. Výrobní kapacita a využitelný časový fond. Výpočet potřebného počtu pracovníků, strojů, zařízení a ploch.
    6. Podnikatelská rizika v investiční činnosti podniku
    Vymezení základních pojmů a vztahů v oblasti investic. Statické a dynamické investice. Ukazatele pro měření efektivnosti a návratnosti projektů. Zdroje financování. Podstata a princip rizikového kapitálu.Finanční analýza podniku, její význam, uživatelé a struktura.
    7. Jakost v podnikatelské činnosti
    Uplatnění norem ISO při zpracování projektové dokumentace. Plány jakosti a další normativní dokumenty. Postupy při zavádění a udržování systému jakosti. Akreditace subjektu. Význam a vymezení základních pojmů. Popis akreditačního postupu.
    8. Řízení inovací z hlediska vnitřních vazeb firmy a strategie firmy
    Vývoj systému řízení. Faktory působící na inovace. Druhy inovačních projektů. Hodnocení inovací jako investičního procesu. Vědecko-technické parky a možnosti jejich spolupráce s podnikatelskými subjekty. Podnikatelské inkubátory.
    9. Hygiena práce, ochrana životního prostředí a spotřebitelských zájmů
    Základní právní normy z oblasti ochrany a bezpečnosti zdraví při práci. Environmentální politika podniku a její legislativní úprava, normy ISO 14000. Ochrana zájmů spotřebitele v kontextu koncepce spotřebitelské politiky ČR. Odpovědnost za škody způsobené vadou výrobku. Prohlášení o shodě.
    10. Druhy spojování podniků
    Koupě a prodej podniku jiným podnikem. Slučování (fúze). Koupě podniku ze strany managem
Informace učitele
Požadavky na absolvování kurzu:
Na začátku semestru si student zvolí zaměření seminární práce, jejíž vypracování je podmínkou pro připuštění ke zkoušce. Zkouška z kurzu je písemná.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 1991, léto 1992, léto 1993, léto 1994, léto 1995, léto 1996, léto 1997, léto 1998, léto 1999, léto 2000, léto 2001, léto 2002, léto 2003, léto 2004, léto 2005, léto 2006, léto 2008, léto 2009.