OPF:HOT006 Management stravovacích služeb - Informace o předmětu
HOT006 Management stravovacích služeb
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinéléto 2008
- Rozsah
- 2/1/0. 5 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Pavlína Sonnková (přednášející)
Anna Wenzelová (přednášející)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (cvičící)
Ing. Pavlína Sonnková (cvičící)
Anna Wenzelová (cvičící) - Garance
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program OPF, B6503GAHOT)
- Osnova
- Seznámení studentů s organizací a zabezpečením stravovacích služeb v provozovnách společného stravování, s jednotlivými středisky poskytujícími tyto služby, jejich vybavením a nabídkou sortimentu. Cílem předmětu je také aplikace získaných vědomostí při řešení modelových situací, se kterými se mohou studenti v praxi setkat. V průběhu předmětu se studenti seznámí s praktickou činností řídících pracovníků na úseku stravovacích služeb, zabezpečováním různých společenských akcí, včetně sestavování menu a jídelních lístků.
1. Postavení společného stravování a hotelnictví
2. Charakteristika stravovacího úseku
3. Pracovníci stravovacího úseku
4. Operativní evidence ve stravovacím úseku
5. Výrobní střediska, jejich charakteristika a vybavení
6. Odbytová střediska, jejich charakteristika, vybavení
7. Společenské akce
8. Jídelní a nápojové lístky
9. Kontrolní činnost ve stravovacím úseku
10. Bezpečnostní, protipožární a hygienické předpisy ve stravovacích zařízeních
11. Ekologie provozů společného stravování
12. Integrace ekologického managementu do provozování hotelového a restauračního zařízení
- Seznámení studentů s organizací a zabezpečením stravovacích služeb v provozovnách společného stravování, s jednotlivými středisky poskytujícími tyto služby, jejich vybavením a nabídkou sortimentu. Cílem předmětu je také aplikace získaných vědomostí při řešení modelových situací, se kterými se mohou studenti v praxi setkat. V průběhu předmětu se studenti seznámí s praktickou činností řídících pracovníků na úseku stravovacích služeb, zabezpečováním různých společenských akcí, včetně sestavování menu a jídelních lístků.
- Literatura
- povinná literatura
- ČERNÝ, J., KRUPIČKA,J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 1998. ISBN 80-86351-07-6. info
- INDROVÁ, J., VOŘÍŠEK, K. Yield management a jeho uplatňování v hotelnictví. Praha: VŠE, 1997. ISBN 80-7079-752-5. info
- INDROVA, J. A KOL. Hotelový Management. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-7079-775-4. info
- BERÁNEK, J., KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. Praha: Grada, 1996. ISBN 80-7169-400-2. info
- INDROVÁ, J. a kol. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1993. ISBN 80-7079-739-8. info
- doporučená literatura
- COUSINS, J., FOSKETT, D., SHORTT, D. Food & Beverage Management. . 3rd ed. London: Longman Publ., 1999. ISBN 0-582-27543-1. info
- Informace učitele
- Během předmětu posluchači zpracují a obhájí seminární práci na zadané téma, předmět je zakončen písemnou zkouškou.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/leto2008/HOT006