HOT008 Gastronomie 1 - technologie výroby

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
léto 2008
Rozsah
1/3/0. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Pavel Šoučík (přednášející)
Mgr. Jiří Vizauer (přednášející)
Pavel Šoučík (cvičící)
Mgr. Jiří Vizauer (cvičící)
Garance
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Osnova
  • Seznámení posluchačů se základy technologií používaných pro přípravu pokrmů v hotelovém provozu a v zařízeních veřejného stravování dle nejnovějších poznatků a vědy o výživě. Ve cvičeních posluchači poznají zboží a materiály, které tvoří základ gastronomie, a činnosti, které budou řídit. Cílem cvičení je také praktické zvládnutí organizace a řízení výrobního střediska.
    1. Příprava výroby - normování, administrativa, hygiena osobní, hygiena pracovišť
    2. Úprava zeleniny a brambor
    3. Úprava ovoce, luštěnin, hub
    4. Úprava vajec, mléka, mléčných výrobků, příprava polévek a omáček
    5. Příprava příloh teplých z brambor, bramborových těst, kynutých těst, luštěnin obilovin a příkrmů
    6. Příprava mas jatečních zvířat, ryb, drůbeže a zvěřiny
    7. Příprava těst
    8. Příprava výrobků studené kuchyně
Literatura
    povinná literatura
  • RUNŠTUK, J. A KOL. Receptury teplých pokrmů. info
  • RUNŠTUK, J. A KOL. Receptury studených pokrmů. Hradec Králové: R plus, 2001. ISBN 80-902492-4-8. info
  • STROPNICKÝ. Technologie přípravy pokrmů. Praha: Merkur, 1996. info
    doporučená literatura
  • odborné časopisy. Hotel & Spa, Food Service, Hotel Revue. info
Informace učitele
Podmínkou ukončení předmětu je úspěšné zvládnutí normování, hygienických zásad na pracovišti, organizace výroby, práce v kolektivu, dodržování technologických postupů výroby včetně písemné přípravy na praktická cvičení. Předmět je zakončen ústní zkouškou.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 1990, zima 1991, zima 1992, zima 1993, zima 1994, zima 1995, zima 1996, zima 1997, zima 1998, zima 1999, zima 2000, zima 2001, zima 2002, zima 2003, zima 2004, zima 2005, zima 2006, zima 2007.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/leto2008/HOT008