HOT014 Dietní gastronomie

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
léto 2008
Rozsah
1/2/0. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Ing. Pavlína Šmachová (přednášející)
Pavel Šoučík (přednášející)
Mgr. Jiří Vizauer (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Ing. Pavlína Šmachová (cvičící)
Pavel Šoučík (cvičící)
Mgr. Jiří Vizauer (cvičící)
Garance
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Osnova
  • Aplikace dosavadních gastronomických znalostí a dovedností na skupinu zákazníků vyžadující zvláštní péči v oblasti stravování z důvodů krátkodobých či dlouhodobých závažných onemocnění. Záměrem předmětu je odlišit podstatu objektivních požadavků pro tento specifický segment od zásad platných pro blíže nespecifikované skupiny zákazníků v oblasti veřejného stravování. Současně je smyslem předmětu naučit studenty pracovat s Recepturami dietního stravování a sestavovat vhodná menu. Cílem je dále seznámit posluchače s dietami uznávanými odbornou veřejností a s typy zařízení, v nichž se uplatňuje dietní gastronomie.
    1. Význam dietní gastronomie
    2. Uplatnění dietní gastronomie ve veřejném stravování
    3. Základní pravidla při výběru potravin pro přípravu dietních jídel
    4. Specifická pravidla úpravy potravin při přípravě dietních jídel
    5. Dieta žaludeční šetřící, dieta žaludeční dráždivá
    6. Dieta protisklerotická, dieta žlučníková s omezením tuku
    7. Dieta jaterní, bílkovinná, dieta bezpurinová s omezením dráždivých solí kyseliny močové, šťavelové
    8. Dieta zeleninová, ovocná, dieta redukční
    9. Dieta diabetická
    10. Dieta neslaná, dieta výživná
    11. Práce s Recepturami dietního stravování
    12. Zásady pro sestavování dietních menu a jídelních lístků
Literatura
    povinná literatura
  • MARADOVÁ, EVA. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha:Vysoká škola hotelová, 2001. info
  • KRCH, F.D. aj. Poruchy příjmu potravy. Praha: Grada Publishing, 1999. info
  • HEINER, V. aj. Obezita. Praha: Galén, 1997. info
  • MATYÁŠ, Z. Nový přístup k zabezpečení zdravotní a hygienické nezávadnosti potravin systémem HACCP. Výživa, 1992. info
    doporučená literatura
  • BLATTNÁ, J. Minerální látky a stopové prvky. Výživa a potraviny, 5, Zpravodaj, s.171. info
  • HEJDA, S. aj. Výživa a zdravotní stav člověka. Praha: Avicenum, 1985. info
Informace učitele
Zpracování seminární práce na zadané téma (např. vybraná dieta - charakteristika, návrh menu a jeho praktická realizace), předmět je ukončen písemnou zkouškou.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 1990, léto 1991, zima 1991, léto 1992, zima 1992, léto 1993, zima 1993, léto 1994, zima 1994, léto 1995, zima 1995, léto 1996, zima 1996, léto 1997, zima 1997, léto 1998, zima 1998, léto 1999, zima 1999, léto 2000, zima 2000, léto 2001, zima 2001, léto 2002, zima 2002, léto 2003, zima 2003, léto 2004, zima 2004, léto 2005, zima 2005, léto 2006, zima 2006, léto 2007.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/leto2008/HOT014