OPF:HOT014 Dietní gastronomie - Informace o předmětu
HOT014 Dietní gastronomie
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinéléto 2008
- Rozsah
- 1/2/0. 5 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Ing. Pavlína Šmachová (přednášející)
Pavel Šoučík (přednášející)
Mgr. Jiří Vizauer (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Ing. Pavlína Šmachová (cvičící)
Pavel Šoučík (cvičící)
Mgr. Jiří Vizauer (cvičící) - Garance
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program OPF, B6503GAHOT)
- Osnova
- Aplikace dosavadních gastronomických znalostí a dovedností na skupinu zákazníků vyžadující zvláštní péči v oblasti stravování z důvodů krátkodobých či dlouhodobých závažných onemocnění. Záměrem předmětu je odlišit podstatu objektivních požadavků pro tento specifický segment od zásad platných pro blíže nespecifikované skupiny zákazníků v oblasti veřejného stravování. Současně je smyslem předmětu naučit studenty pracovat s Recepturami dietního stravování a sestavovat vhodná menu. Cílem je dále seznámit posluchače s dietami uznávanými odbornou veřejností a s typy zařízení, v nichž se uplatňuje dietní gastronomie.
1. Význam dietní gastronomie
2. Uplatnění dietní gastronomie ve veřejném stravování
3. Základní pravidla při výběru potravin pro přípravu dietních jídel
4. Specifická pravidla úpravy potravin při přípravě dietních jídel
5. Dieta žaludeční šetřící, dieta žaludeční dráždivá
6. Dieta protisklerotická, dieta žlučníková s omezením tuku
7. Dieta jaterní, bílkovinná, dieta bezpurinová s omezením dráždivých solí kyseliny močové, šťavelové
8. Dieta zeleninová, ovocná, dieta redukční
9. Dieta diabetická
10. Dieta neslaná, dieta výživná
11. Práce s Recepturami dietního stravování
12. Zásady pro sestavování dietních menu a jídelních lístků
- Aplikace dosavadních gastronomických znalostí a dovedností na skupinu zákazníků vyžadující zvláštní péči v oblasti stravování z důvodů krátkodobých či dlouhodobých závažných onemocnění. Záměrem předmětu je odlišit podstatu objektivních požadavků pro tento specifický segment od zásad platných pro blíže nespecifikované skupiny zákazníků v oblasti veřejného stravování. Současně je smyslem předmětu naučit studenty pracovat s Recepturami dietního stravování a sestavovat vhodná menu. Cílem je dále seznámit posluchače s dietami uznávanými odbornou veřejností a s typy zařízení, v nichž se uplatňuje dietní gastronomie.
- Literatura
- povinná literatura
- MARADOVÁ, EVA. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha:Vysoká škola hotelová, 2001. info
- KRCH, F.D. aj. Poruchy příjmu potravy. Praha: Grada Publishing, 1999. info
- HEINER, V. aj. Obezita. Praha: Galén, 1997. info
- MATYÁŠ, Z. Nový přístup k zabezpečení zdravotní a hygienické nezávadnosti potravin systémem HACCP. Výživa, 1992. info
- Informace učitele
- Zpracování seminární práce na zadané téma (např. vybraná dieta - charakteristika, návrh menu a jeho praktická realizace), předmět je ukončen písemnou zkouškou.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/leto2008/HOT014