OPF:HOT014 Dietary Gastronomy - Course Information
HOT014 Dietary Gastronomy
School of Business Administration in KarvinaSummer 2008
- Extent and Intensity
- 1/2/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Mgr. Alexandr Burda (lecturer)
Ing. Pavlína Šmachová (lecturer)
Pavel Šoučík (lecturer)
Mgr. Jiří Vizauer (lecturer)
Mgr. Alexandr Burda (seminar tutor)
Ing. Pavlína Šmachová (seminar tutor)
Pavel Šoučík (seminar tutor)
Mgr. Jiří Vizauer (seminar tutor) - Guaranteed by
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Hotel Industry (programme OPF, B6503GAHOT)
- Syllabus (in Czech)
- Aplikace dosavadních gastronomických znalostí a dovedností na skupinu zákazníků vyžadující zvláštní péči v oblasti stravování z důvodů krátkodobých či dlouhodobých závažných onemocnění. Záměrem předmětu je odlišit podstatu objektivních požadavků pro tento specifický segment od zásad platných pro blíže nespecifikované skupiny zákazníků v oblasti veřejného stravování. Současně je smyslem předmětu naučit studenty pracovat s Recepturami dietního stravování a sestavovat vhodná menu. Cílem je dále seznámit posluchače s dietami uznávanými odbornou veřejností a s typy zařízení, v nichž se uplatňuje dietní gastronomie.
1. Význam dietní gastronomie
2. Uplatnění dietní gastronomie ve veřejném stravování
3. Základní pravidla při výběru potravin pro přípravu dietních jídel
4. Specifická pravidla úpravy potravin při přípravě dietních jídel
5. Dieta žaludeční šetřící, dieta žaludeční dráždivá
6. Dieta protisklerotická, dieta žlučníková s omezením tuku
7. Dieta jaterní, bílkovinná, dieta bezpurinová s omezením dráždivých solí kyseliny močové, šťavelové
8. Dieta zeleninová, ovocná, dieta redukční
9. Dieta diabetická
10. Dieta neslaná, dieta výživná
11. Práce s Recepturami dietního stravování
12. Zásady pro sestavování dietních menu a jídelních lístků
- Aplikace dosavadních gastronomických znalostí a dovedností na skupinu zákazníků vyžadující zvláštní péči v oblasti stravování z důvodů krátkodobých či dlouhodobých závažných onemocnění. Záměrem předmětu je odlišit podstatu objektivních požadavků pro tento specifický segment od zásad platných pro blíže nespecifikované skupiny zákazníků v oblasti veřejného stravování. Současně je smyslem předmětu naučit studenty pracovat s Recepturami dietního stravování a sestavovat vhodná menu. Cílem je dále seznámit posluchače s dietami uznávanými odbornou veřejností a s typy zařízení, v nichž se uplatňuje dietní gastronomie.
- Literature
- required literature
- MARADOVÁ, EVA. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha:Vysoká škola hotelová, 2001. info
- KRCH, F.D. aj. Poruchy příjmu potravy. Praha: Grada Publishing, 1999. info
- HEINER, V. aj. Obezita. Praha: Galén, 1997. info
- MATYÁŠ, Z. Nový přístup k zabezpečení zdravotní a hygienické nezávadnosti potravin systémem HACCP. Výživa, 1992. info
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/summer2008/HOT014