KCR008 Gastronomy 1 - Food Processing

School of Business Administration in Karvina
Summer 2009
Extent and Intensity
1/3/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Pavel Šoučík (lecturer)
Mgr. Jiří Vizauer (lecturer)
Pavel Šoučík (seminar tutor)
Mgr. Jiří Vizauer (seminar tutor)
Guaranteed by
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Seznámení posluchačů se základy technologií používaných pro přípravu pokrmů v hotelovém provozu a v zařízeních veřejného stravování dle nejnovějších poznatků a vědy o výživě. Ve cvičeních posluchači poznají zboží a materiály, které tvoří základ gastronomie, a činnosti, které budou řídit. Cílem cvičení je také praktické zvládnutí organizace a řízení výrobního střediska.
Syllabus (in Czech)

  • 1. Příprava výroby - normování, administrativa, hygiena osobní, hygiena pracovišť
    2. Úprava zeleniny a brambor
    3. Úprava ovoce, luštěnin, hub
    4. Úprava vajec, mléka, mléčných výrobků, příprava polévek a omáček
    5. Příprava příloh teplých z brambor, bramborových těst, kynutých těst, luštěnin obilovin a příkrmů
    6. Příprava mas jatečních zvířat, ryb, drůbeže a zvěřiny
    7. Příprava těst
    8. Příprava výrobků studené kuchyně
Literature
    required literature
  • RUNŠTUK, J. A KOL. Receptury teplých pokrmů. info
  • RUNŠTUK, J. A KOL. Receptury studených pokrmů. Hradec Králové: R plus, 2001. ISBN 80-902492-4-8. info
  • STROPNICKÝ. Technologie přípravy pokrmů. Praha: Merkur, 1996. info
    recommended literature
  • odborné časopisy. Hotel & Spa, Food Service, Hotel Revue. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2008, Winter 2009, Summer 2010.
  • Enrolment Statistics (Summer 2009, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/summer2009/KCR008