KCR015 Nápojová kultura

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
léto 2009
Rozsah
1/2/0. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Ing. Jiří Poláček (přednášející)
Ing. Pavlína Šmachová (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Ing. Jiří Poláček (cvičící)
Ing. Pavlína Šmachová (cvičící)
Garance
Ing. Jiří Poláček
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Seznámení posluchačů s nápojovou kulturou, sortimentem nápojů podávaných v restauračním a hotelovém zařízení a prohloubení znalostí o oblast míchaných nápojů. Dále je záměrem předmětu seznámit posluchače se strukturou nápojového lístku a cenovou tvorbou. Praktická cvičení jsou zaměřena na přípravu míchaných nápojů.
Osnova

  • 1. Význam nápojů
    2. Nealkoholické nápoje
    3. Pivo
    4. Víno
    5. Lihoviny
    6. Káva
    7. Čaj
    8. Bary
    9. Míchané nápoje a jejich příprava
    10. Inventář k nápojům
    11. Servis nápojů
    12. Vhodnost nápojů dle gastronomických pravidel
Literatura
    povinná literatura
  • GÖLLES, A. Ušlechtilé destiláty. Praha: Ivo Železný, 2001. ISBN 80-237-3642-6. info
  • MIKŠOVIC, A. Bar provoz a produkt. Olomouc: Sdružení PDN, 1999. ISBN 80-238-3789-3. info
  • VERHOF, B. Encyklopedie piva. Čestlice: Rebo Productions, 1999. ISBN 80-7234-012-3. info
  • CALLEC, Ch. Encyklopedie vína. Čestlice: Rebo Productions, 1999. ISBN 80-7021-421-X. info
  • ŠEVČÍK, L. Hledání pravdy o víně - Bílá vína. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-754-0. info
  • ŠEVČÍK, L. Hledání pravdy o víně - Červená vína. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-840-7. info
  • ŠEVČÍK, L. Hledání pravdy o víně - Šumivá vína a brandy. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-702-8. info
  • SALAČ, G. Moderní obsluha. Praha: Fortuna, 1998. info
  • SALAČ, M. Stolničení. Praha: Fortuna, 1996. ISBN 80-7168-333-7. info
    doporučená literatura
  • THORN, J. Káva - příručka pro labužníky. Praha: Fortuna Print. ISBN 80-86144-64-X. info
  • DUFEK, O. Čaj mnoha chutí (historie, příprava, recepty, občerstvení podávaná k čaji). Praha, 2001. ISBN 80-85936-32-1. info
Informace učitele
Podmínkou pro absolvování předmětu je úspěšné zvládnutí teorie výroby, servisu a gastronomických pravidel podávaných nealkoholických a alkoholických teplých a studených nápojů, předmět je ukončen písemnou zkouškou.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2008, zima 2009, léto 2010.