SVPDPM Personální management

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
léto 2011
Rozsah
Přednáška 40 HOD/SEM. 15 kr. Ukončení: dzk.
Vyučující
doc. PhDr. Vojtěch Malátek, CSc. (přednášející)
Dušan Polonský (přednášející)
Garance
doc. PhDr. Vojtěch Malátek, CSc.
Katedra ekonomie a veřejné správy – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Analyzovat význam lidského potenciálu jako nejvýznamnějšího zdroje efektivnosti organizace. Na základě poznatků aplikované psychologie a teorie řízení naučit využití postupů optimalizace řízení lidských zdrojů v podniku. Cílem je dosáhnout zvládnutí moderních metod a postupů uplatňovaných při řízení lidských zdrojů v podnicích a institucích s důrazem na morální aspekty a kooperativní partnerství zaměstnavatele a zaměstnance.
Osnova
  • 1. Strategie řízení lidských zdrojů
    Řízení lidských zdrojů, personální management, personální administrativa. Cíle a úkoly řízení lidských zdrojů. Úkoly a organizace personálního útvaru. Profil personalisty. Personální politika a personální strategie. Strategické řízení lidských zdrojů. Personální činnosti.
    2. Podniková filozofie a podniková kultura v systému personálního managementu
    Podstata a vlivy prostředí - vnější, organizační, profesionální, stejné pracovní příležitosti. Personální management a lidské potřeby při akceptaci a eliminaci vlivů okolního prostředí. Podniková kultura. Úrovně podnikové kultury. Podniková kultura. Úrovně podnikové kultury. Podniková kultura subkultury. Silná a slabá podniková kultura jako výsledek interakce management - zaměstnanci.
    3. Personální plánování
    Postavení personálního plánování v podnikovém plánování. Proces personálního plánování v podniku. Plánování personálních činností. Úkoly personálního útvaru v plánování.
    4. Optimalizace procesu přijímání a rozmisťování pracovníků
    Definice pracovního místa, úkoly a terminologie analýzy pracovních míst. Popis a specifikace pracovního místa. Analýza pracovních míst. Zdroje informací a metody zjišťování informací o pracovních místech. Metody analýzy. Analýza pracovních míst a redesign pracovních míst. Vztah analýzy pracovních míst k jiným personálním činnostem. Principy vyhledávání pracovníků. Vnitřní a vnější podmínky získávání pracovníků. Proces získávání a jeho kroky. Nástroje usnadňující získávání pracovníků a jejich stabilizace v podniku. Posuzování uchazeče o zaměstnání, kriteria výběru. Metody výběru pracovníků. Formální náležitosti přijímání pracovníků. Orientace pracovníků jako adaptační a vzdělávací aktivita.
    5. Hodnocení a odměňování pracovního výkonu
    Obecné otázky hodnocení pracovníků. Pracovní výkon a kriteria výkonu. Proces hodnocení pracovníků. Subjekty hodnocení. Metody hodnocení pracovníků. Formy sdělování výsledků hodnocení pracovníkům. Problémy a chyby hodnocení pracovníků, možnosti jejich eliminace. Význam a úkoly odměňování. Odměna a pracovní výkon, mzdotvorné faktory a determinanty odměňování. Politika odměňování v podniku (organizaci). Oceňování práce a tvorba mzdových tarifů. Platové tarify a zařazování pracovníků. Dodatkové mzdové (platové) formy.
    6. Podnikové vzdělávání pracovníků
    Význam vzdělávání pracovníků v podniku. Formování pracovních schopností člověka a pracovníka podniku. Systém podnikového vzdělávání. Identifikace potřeby vzdělávání. Plánování podnikového vzdělávání. Metody vzdělávání a jejich účinnost. Hodnocení výsledků vzdělávání. Úloha přímých nadřízených a personálního útvaru.
    7. Péče o pracovníky a BOZP
    Cíle péče o pracovníky. Pracovní prostředí, pracovní doba a pracovní režim. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci. Služby poskytované pracovníkům na pracovišti. Ostatní služby poskytované pracovníkům a jejich rodinám.
    8. Řízení pracovních vztahů v podniku
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2009, léto 2010, zima 2010, zima 2011, léto 2012, zima 2012, léto 2013, zima 2013, léto 2014, zima 2014, léto 2015.