KCRPGAS Gastronomie 2 - servis

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
léto 2013
Rozsah
2/1/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Gabriela Bordácsová (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Mgr. Taťana Karásková (přednášející)
Ing. Pavlína Šmachová (přednášející)
Mgr. Jiří Vizauer (přednášející)
Mgr. Gabriela Bordácsová (cvičící)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Mgr. Taťana Karásková (cvičící)
Ing. Pavlína Šmachová (cvičící)
Mgr. Jiří Vizauer (cvičící)
Garance
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Předpoklady
Zvládnutí praktických činností základní technologie servisu pokrmů a nápojů. Zpracování slavnostního menu dle gastronomických pravidel. 70% povinná účast na seminářích. Ústní forma zkoušky.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět je zaměřen na získání znalostí odbytových služeb ve střediscích stravovacích a společensko-zábavných podniků. Studenti získají přehled o vybavenosti provozoven se zaměřením na inventář používaný na úseku obsluhy, profesionální vystupování, organizační schopnosti, znalosti techniky jednoduché obsluhy s praktickými dovednostmi, které budou využívat v provozní a řídící činnosti.
Osnova

  • 1. Společenská pravidla, požadavky na pracovníka v obsluze
    2. Hygienické předpisy, estetika, bezpečnost práce odbytových středisek
    3. Chování v restauraci - stolování, stolničení
    4. Inventář jednotlivých odbytových středisek
    5. Příprava na provoz
    6. Technika jednoduché obsluhy
    7. Snídaně
    8. Systémy obsluhy - organizace práce
    9. Způsoby obsluhy v jednotlivých střediscích
    10. Nápoje
    11. Gastronomická pravidla
    12. Způsoby nabídky a prodeje - 1- část
    13. Způsoby nabídky a prodeje - 2. část
Literatura
    povinná literatura
  • BUREŠOVÁ, P., ZIMÁKOVÁ, B. Gastronomické služby - servis. VŠH: Praha, 2010. ISBN 978-80-87411-06-3. info
  • SALAČ, G. Stolničení. Praha: Fortuna, 2006. ISBN 80-7168-752-9. info
  • ŠPAČEK, L. Velká kniha etikety. Praha. Mladá fronta, 2005. ISBN 80-204-1333-2. info
  • ŠTĚTINA, V. A KOL. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: Editpress, 2002. ISBN 8-238-8884-6. info
  • ŠEVČÍK, L., DVOŘÁK, I. Sommelierství - umění podávat víno. Praha: Grada Publishing, 2002. ISBN 80-247-0188-X. info
  • ASČR. Sommelier, povolání budoucnosti. Praha: Triangl, 2001. ISBN 80-903079-1-6. info
  • VÍTKOVÁ, M. Kultura stolování. Hradec Králové: Univerzita Hradec Králové, 1999. ISBN 80-7041-579-7. info
  • SALAČ, G. Moderní obsluha. Praha: Fortuna, 1999. ISBN 80-7032-961-0. info
  • ČERNÝ, J., KRUPIČKA,J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 1998. ISBN 80-86351-07-6. info
  • ČERNÝ, J. Moderní obsluha. Praha: IQ, 1997. info
    doporučená literatura
  • Pehle, T. Lexikon aperitivy a digestivy. Rebo Produktion, 2006. ISBN 80-7234-505-2. info
  • KRAJČOVÁ, J. Zbožíznalství. Praha: VŠH, 2005. ISBN 978-80-86578-51-4. info
  • MIKŠOVIC, A. Bar provoz a produkt. Olomouc: Sdružení PDN, 1999. ISBN 80-238-3789-3. info
  • KELBLOVÁ, M. Encyklopedie nápojů. Praha: Grada, 1996. info
  • BRÁZDOVÁ, D. Zásady společenského chování. Praha, ROAD, 1991. ISBN 80-85385-09-0. info
Výukové metody
Přednášení
Pozorování
Demonstrace
Nácvik pohybových a pracovních dovedností
Seminární výuka
Metody hodnocení
Test
Informace učitele
Zvládnutí praktických činností základní technologie servisu pokrmů a nápojů. Zpracování slavnostního menu dle gastronomických pravidel. 70% povinná účast na seminářích. Ústní forma zkoušky.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2009, léto 2010, léto 2011, léto 2012, léto 2014.