KCRPMSS Management stravovacích služeb

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
léto 2013
Rozsah
2/1/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Pavlína Sonnková (přednášející)
Ing. Jana Stuchlíková (přednášející)
Anna Wenzelová (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Ing. Julie Derňárová (cvičící)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (cvičící)
Ing. Anna Rittmannová (cvičící)
Ing. Pavlína Sonnková (cvičící)
Ing. Jana Stuchlíková (cvičící)
Anna Wenzelová (cvičící)
Ing. Alena Zedková (cvičící)
Garance
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Předpoklady
seminární práce, 50% účast na seminářích, písemná forma zkoušky
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s organizací a zabezpečením stravovacích služeb v provozovnách společného stravování, s jednotlivými středisky poskytujícími gastronomické služby, jejich vybavením a nabídkou sortimentu. Studenti se seznámí s řízením činnosti výrobních a odbytových středisek, managementem úseku stravovacích služeb zařízení cestovního ruchu a zabezpečováním různých společenských akcí.
Osnova

  • 1. Vývoj pohostinství a postavení společného stravování u nás i ve světě
    2. Gastronomie a podnikání v gastronomii
    3. Management stravovacího úseku v hotelovém a restauračním podniku
    4. Management výrobního střediska - charakteristika a vybavení (1. část)
    5. Management výrobního střediska - řízení činností (2. část)
    6. Management výrobního střediska - nákupní a skladovací činnost (3. část)
    7. Management odbytových středisek
    8. Prodejní program a sestavení nabídky
    9. Zážitková gastronomie
    10. Tvorba cenové politiky v gastronomii
    11. Bezpečnostní, protipožární a hygienické předpisy v gastronomických zařízeních
    12. Kvalita gastronomických služeb a ekologie provozu
    13. Kontrolní činnost ve stravovacím úseku
Literatura
    povinná literatura
  • MLEJNKOVÁ, L. a kol. Služby společného stravování. Praha: VŠE, 2009. ISBN 978-80-245-1592-2. info
  • ZIMÁKOVÁ, B. Food & Beverage management. Praha: VŠH, 2006. ISBN 978-80-86578-55-2. info
  • ČERNÝ, J., KRUPIČKA, J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 2004. ISBN 80-86351-07-6. info
  • BERÁNEK, J. Provozujeme pohostinství a ubytování. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-86724-02-6. info
  • BERÁNEK, J., KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. Vyd. IV. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-7169-400-2. info
  • INDROVA, J. A KOL. Hotelový Management. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-7079-775-4. info
    doporučená literatura
  • METZ, R. a kol. Restaurace a host. Praha: Sobotáles, 2008. ISBN 978-80-86706-18-4. info
  • ŠTĚTINA, V. A KOL. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: Editpress, 2002. ISBN 8-238-8884-6. info
  • COUSINS, J., FOSKETT, D., SHORTT, D. Food & Beverage Management. . 3rd ed. London: Longman Publ., 1999. ISBN 0-582-27543-1. info
  • AUTORSKÝ TÝM HRMC. Řízení stravovací činnosti aneb Food & Beverage management na konci 90. let. PRAHA: NFHR ČR, 1997. info
  • INDROVÁ, J. a kol. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1993. ISBN 80-7079-739-8. info
Výukové metody
Přednášení
Přednáška s analýzou videozáznamu
Projekce (statická, dynamická)
Monologická (výklad, přednáška)
Seminární výuka
Metody hodnocení
Písemná zkouška
Informace učitele
seminární práce, 50% účast na seminářích, písemná forma zkoušky
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2009, léto 2010, léto 2011, léto 2012, léto 2014.