CVAPMEG Mezinárodní gastronomie

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
léto 2016
Rozsah
2/1/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Ing. Jiří Poláček (přednášející)
Ing. Pavlína Sonnková (přednášející)
Ing. Klára Štindlová (přednášející)
Mgr. Jiří Vizauer (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Ing. Jiří Poláček (cvičící)
Mgr. Jiřina Sněhotová (cvičící)
Ing. Pavlína Sonnková (cvičící)
Ing. Klára Štindlová (cvičící)
Mgr. Jiří Vizauer (cvičící)
Garance
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Předpoklady
K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět vybaví posluchače specifickými znalostmi o současné světové gastronomii a o zvláštnostech jednotlivých národních kuchyní. Současně se posluchači seznámí s novými trendy v gastronomii a přípravě pokrmů. Ve cvičeních budou vedeni k identifikaci specifických rysů jednotlivých národních kuchyní a ke schopnosti sestavit menu typické pro jednotlivé národní kuchyně.
Osnova
  • 1. Historie a význam gastronomie v životě člověka
    2. Hlavní trendy v mezinárodní gastronomii s důrazem na správnou výživu
    3. Gastronomie ve středoevropském prostoru - Maďarsko, Rakousko, Německo, Rusko
    4. Skandinávie - vzor zdravého stravování
    5. Hlavní evropské kulinářské velmoci - Itálie, Francie, Španělsko
    6. Kuchyně středomořské a balkánských zemí
    7. Zvláštnosti africké a arabské kuchyně
    8. Zvyklosti stravování v USA a Kanadě
    9. Mexická gastronomie a kuchyně jižní Ameriky
    10. Kuchyně indického subkontinentu - Indie, Thajsko, Vietnam
    11. Asijské kuchyně - Čína a Japonsko
    12. Osobnosti naší a světové gastronomie a jejich přínos do kulinářského světa
    13. Nové a zvláštní trendy v přípravě pokrmů v mezinárodní gastronomii
Literatura
    povinná literatura
  • CHILDOVÁ, J. a kol. Umění francouzské kuchyně. Praha: Lota s.r.o., 2014. ISBN 978-80-7464-441-4. info
  • POLÁČEK, Jiří. Mezinárodní gastronomie: distanční studijní opora. Karviná: Slezská univerzita v Opavě, Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné, 2012. ISBN 978-80-7248-769-1. info
  • FRANK J.,. Kuchařský zeměpis. Lika klub Praha, 2008. ISBN 978-80-860869-50-. info
  • KUČEROVÁ E. Kulinářské toulky Evropou. Albatros Praha, 2003. ISBN 3-89393-244-5. info
    doporučená literatura
  • KOSTKOVÁ, M., A. ZEDKOVÁ a T. KARÁSKOVÁ. Gastronomie - technologie výroby. Karviná: SU OPF, 2015. ISBN 978-80-7510-137-2. info
  • CROCE, E. a J. PERRI. Food and Wine Tourism. Cambridge: Cambridge University Press, 2010. ISBN 978-1-84593-6617. info
  • DONHAUSER, R. M. Küchen der Welt. Jacoby Stuart, 2009. ISBN 978-3-941087-31-6. info
  • METZ, R. a kol. Restaurace a host. Praha: Sobotáles, 2008. ISBN 978-80-86706-18-4. info
  • Kolektiv autorů. Culinaria - kulinární průvodce Maďarsko, Francie, Itálie, Španělsko. Bratislava: Slovart, 2006. ISBN 80-7209-784-9. info
  • SCHENKEL, W. Tajemství jídelních lístků. Pardubice: Mayday Publishing, 2005. ISBN 80-239-6095-4. info
Výukové metody
Přednášení
Přednáška s aktivizací
Pozorování
Demonstrace dovedností
Seminární výuka
Metody hodnocení
Test
Informace učitele
70% účast na seminářích, ústní forma zkoušky
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2015, léto 2017, léto 2018, léto 2019.