CVAPMEG Mezinárodní gastronomie

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
léto 2017
Rozsah
2/1/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Klára Štindlová (přednášející)
Ing. Klára Štindlová (cvičící)
Ing. Jakub Vacha (cvičící)
Garance
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Předpoklady
K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět vybaví posluchače specifickými znalostmi o současné světové gastronomii a o zvláštnostech jednotlivých národních kuchyní. Současně se posluchači seznámí s novými trendy v gastronomii a přípravě pokrmů. Ve cvičeních budou vedeni k identifikaci specifických rysů jednotlivých národních kuchyní a ke schopnosti sestavit menu typické pro jednotlivé národní kuchyně.
Osnova
  • 1. Historie a význam gastronomie v životě člověka
    2. Hlavní trendy v mezinárodní gastronomii s důrazem na správnou výživu
    3. Gastronomie ve středoevropském prostoru - Maďarsko, Rakousko, Německo, Rusko
    4. Skandinávie - vzor zdravého stravování
    5. Hlavní evropské kulinářské velmoci - Itálie, Francie, Španělsko
    6. Kuchyně středomořské a balkánských zemí
    7. Zvláštnosti africké a arabské kuchyně
    8. Zvyklosti stravování v USA a Kanadě
    9. Mexická gastronomie a kuchyně jižní Ameriky
    10. Kuchyně indického subkontinentu - Indie, Thajsko, Vietnam
    11. Asijské kuchyně - Čína a Japonsko
    12. Osobnosti naší a světové gastronomie a jejich přínos do kulinářského světa
    13. Nové a zvláštní trendy v přípravě pokrmů v mezinárodní gastronomii
Literatura
    povinná literatura
  • CHILDOVÁ, J. a kol. Umění francouzské kuchyně. Praha: Lota s.r.o., 2014. ISBN 978-80-7464-441-4. info
  • POLÁČEK, Jiří. Mezinárodní gastronomie: distanční studijní opora. Karviná: Slezská univerzita v Opavě, Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné, 2012. ISBN 978-80-7248-769-1. info
  • FRANK J.,. Kuchařský zeměpis. Lika klub Praha, 2008. ISBN 978-80-860869-50-. info
  • KUČEROVÁ E. Kulinářské toulky Evropou. Albatros Praha, 2003. ISBN 3-89393-244-5. info
    doporučená literatura
  • KOSTKOVÁ, M., A. ZEDKOVÁ a T. KARÁSKOVÁ. Gastronomie - technologie výroby. Karviná: SU OPF, 2015. ISBN 978-80-7510-137-2. info
  • CROCE, E. a J. PERRI. Food and Wine Tourism. Cambridge: Cambridge University Press, 2010. ISBN 978-1-84593-6617. info
  • DONHAUSER, R. M. Küchen der Welt. Jacoby Stuart, 2009. ISBN 978-3-941087-31-6. info
  • METZ, R. a kol. Restaurace a host. Praha: Sobotáles, 2008. ISBN 978-80-86706-18-4. info
  • Kolektiv autorů. Culinaria - kulinární průvodce Maďarsko, Francie, Itálie, Španělsko. Bratislava: Slovart, 2006. ISBN 80-7209-784-9. info
  • SCHENKEL, W. Tajemství jídelních lístků. Pardubice: Mayday Publishing, 2005. ISBN 80-239-6095-4. info
Výukové metody
Přednášení
Přednáška s aktivizací
Pozorování
Demonstrace dovedností
Seminární výuka
Metody hodnocení
Test
Informace učitele
https://elearning.opf.slu.cz/course/view.php?id=22
70% účast na seminářích, ústní forma zkoušky
AktivityNáročnost [h]
Ostatní studijní zátěž30
Přednáška26
Seminář13
Zkouška20
Celkem89
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2015, léto 2016, léto 2018, léto 2019.