OPF:PEMNKBEN Podnikatelské prostředí - Informace o předmětu
PEMNKBEN Podnikatelské prostředí
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinéléto 2019
- Rozsah
- Přednáška 12 HOD/SEM. 5 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Ing. Werner Bernatík, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Ing. Jarmila Duháček Šebestová, Ph.D. (přednášející)
Ing. Šárka Zapletalová, Ph.D. (přednášející) - Garance
- Ing. Šárka Zapletalová, Ph.D.
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: Ing. Šárka Zapletalová, Ph.D. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Podniková ekonomika a management (program OPF, N_EKOMAN, směr Podnikání)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je objasnit základní pojmy, analyzovat vnitřní a vnější prostředí firem, zpracovat analýzu podnikatelského prostředí a doporučit konkrétní návrh.
- Osnova
- Struktura výkladu:
1. Úvod do problematiky, úspěšnost podnikání a faktory jej ovlivňující
2. Podpora podnikání v ČR a EU, podpora podnikatelského prostředí, podpůrné instituce v podnikatelské sféře
3. Právní aspekty podnikání, korporace a další formy organizací
4. Stát a podnikatelské prostředí, legislativní změny a její dopady
5. Rodinné podnikání jako segment podnikatelského prostředí
6. Specifika rodinného podnikání v podnikatelském prostředí ČR, EU
7. Faktory ovlivňující podnikatelské prostředí, makroprostředí, mikroprostředí, mezoopodnikatelské prostředí
8. Vnitřní prostředí podniku (faktory vědeckého a technického rozvoje, marketingové a distribuční faktory, výrobní faktory a řízení výroby, faktory podnikových a pracovních zdrojů, faktory finanční a rozpočtové)
9. Vnější prostředí podniku (analýza PEST, PESTEL, oborové prostředí podniku - 3C)
10. Průzkumy podnikatelského prostředí, hodnocení kvality podnikatelského prostředí
11.Podnikatelské prostředí v ČR a EU
12.Management podnikatelského potenciálu
13.Nové dimenze konkurence
- Struktura výkladu:
- Literatura
- povinná literatura
- DVOŘÁČEK, J. a P. SLUNČÍK. Podnik a jeho okolí. Jak přežít v konkurenčním prostředí. Praha: C. H. Beck, 2012. ISBN 978-80-7400-224-3. info
- GUINN, A., O. KRATOCHVÍL a I. MATUŠÍKOVÁ. Podnikatelské prostředí v ČR. Evropský polytechnický institut. Praha: Grada Publishing, 2009. ISBN 978-80-7314-176-9. info
- MIKOLÁŠ, Z. Jak zvýšit konkurenceschopnost podniku: Konkurenční dynamika a potenciál podnikání. Praha: Grada Publishing, 2005. info
- doporučená literatura
- DVOŘÁČEK, J., SLUNČÍK, P. Podnik a jeho okolí. Jak přežít v konkurenčním prostředí. Praha: C. H. Beck, 2012. ISBN 978-80-7400-224-3. info
- VITURKA, M. a kol. Kvalita podnikatelského prostředí, regionální konkurenceschopnost a strategie regionálního rozvoje České Republiky. Praha: Grada Publishing, 2010. ISBN 978-80-2473-638-9. info
- DUBSKÁ, D. Podnikatelské prostředí a ekonomický růst České republiky. . Praha: Český statistický úřad, 2010. ISBN 978-8250-2014-2. info
- KORÁB, V., A. HANZELKOVÁ a M. MICHALISKO. Rodinné podnikání. Brno: Computer Press, 2008. ISBN 978-80-251-1843-6. info
- WERHERLY, P. a D. OTTER. The Business Envronment: themes and issues. Oxford: Oxford Univesity Press, 2008. ISBN 978-0-19-920305-5. info
- CAMBELL, D. a T. CRAIG. Organizations and Business Environment. Routledge. Elsevier Butterworth-Heinemann, 2005. ISBN 978-0-7506-5829-0. info
- Výukové metody
- Individuální konzultace
Demonstrace dovedností
Samostudium studentů - Metody hodnocení
- Zápočet
- Informace učitele
- Zpracování seminární práce na téma analýza podnikatelského prostředí. Test minimální úspěšnost 60%.
Seminární práce zaměřená na vypracování analýzy podnikatelského prostředí ve vybraném regionu, nebo specifické formy podnikatelské jednotky. Kontrola seminární práce před vlastní zkouškou vyučujícím. Zápočtový test pro ověření základních znalostí z celého rozsahu předmětu.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2019, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/leto2019/PEMNKBEN