MAR007 Teorie jakosti

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2006
Rozsah
2/1/0. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Dr. Ing. Marie Gabryšová (přednášející)
Garance
Dr. Ing. Marie Gabryšová
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
předmět má 16 mateřských oborů, zobrazit
Cíle předmětu
Seznámit studenty s tvorbou užitné hodnoty, s pozitivními i negativními vlivy, které na užitnou hodnotu působí. Studenti jsou vedeni k poznání metod ochrany zboží před škodlivými vlivy a také poznání nebezpečí plynoucího z obsahu cizorodých látek. Učí se hodnotit zboží z pohledu obchodu, spotřebitele i z hlediska kvality života. Společně s Ekonomikou obchodu, Marketingem dává tento kurz studentům ucelený pohled na podnikatelskou činnost v tržních podmínkách, učí studenty vyhýbat se ztrátám a vést firmu optimálním způsobem. Kurz vytváří nezbytnou základnu pro navazující studium kurzu Řízení jakosti zboží a služeb, jehož nezbytnost je vyvolána požadavky na kvalitu života a potřebou odstraňování technických překážek při pohybu zboží v mezinárodním měřítku.
Osnova
  • Struktura výkladu:
    1. Užitná hodnota a jakost zboží
    2. Vlivy působící na kvalitu zboží ve sféře oběhu
    3. Poživatiny
    4. Cizorodé látky v poživatinách
    5. Kvalitativní hodnocení vybraných zbožových komodit
    6. Vliv nových výrobních technologií na kvalitu výrobků

    Obsah kurzu:
    1. Užitná hodnota a jakost zboží
    Vývoj teorie jakosti zboží, tvorba užitné hodnoty, užitná hodnota a jakost zboží, spotřebitelská hodnota, měřené užitné hodnoty, druhy zkoušek, vady zjevné, vady skryté, vady odstranitelné, právo na reklamaci, ochrana spotřebitele. Posuzování shody potravin, protokol o shodě, certifikát.
    2. Vlivy působící na kvalitu zboží ve sféře oběhu
    Vlivy pozitivní a negativní, vlivy mechanické, fyzikální, chemické, biologické, opotřebení, ztráty na zboží. Ochrana užitné hodnoty.
    3. Poživatiny
    Látky živící, látky sytící, látky ochranné, pochutiny, denní dávky, rizika nedodržení dávek, ekologické charakteristiky poživatin.
    4. Cizorodé látky v poživatinách
    Přípustné dávky cizorodých látek. Potravinářský kodex, additiva, kontaminanty, rezidua, geneticky modifikované orgány, ionizující záření. Státní dozor v oblasti kvality zboží. Postupy kontrolních orgánů při sledování povinností stanovených zákony. Činnost orgánu hygienické služby, veterinárních orgánů, České zemědělské a potravinářské inspekce.
    5. Kvalitativní hodnocení vybraných zbožových komodit
    Pochutiny, alkoholické nápoje, maso, mléčné výrobky. Hodnocení kvality těchto výrobků.
    6. Vliv nových výrobních technologií na kvalitu výrobků. Ozařování potravin, genetická modifikace, právní úpravy těchto postupů, přípustné dávky.

    V rámci výuky kurzu a k jeho prezentaci jsou využívána elektronická média.
Informace učitele
Na začátku semestru bude studentům zadáno téma seminární práce v rozsahu 3 - 5 stran. Seminární práci budou studenti obhajovat postupně, v rámci výuky. Kurz je ukončen závěrečným testem.
Při výsledném hodnocení se přihlíží k hodnocení testu,seminární práci a k aktivnímu zapojení studenta do výuky.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 1990, zima 1991, zima 1992, zima 1993, zima 1994, zima 1995, zima 1996, zima 1997, zima 1998, zima 1999, zima 2000, zima 2001, zima 2002, zima 2003, zima 2004, zima 2005, zima 2007, zima 2008.