MP323S Podnikové propočty

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2006
Rozsah
0/2/0. 5 kr. Ukončení: z.
Garance
Ing. Karel Stelmach, Ph.D.
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Předmět si klade za cíl formou konkrétních propočtů a úvah odpovědět na otázky fungování tradičního ekonomického systému organizace v podnikatelském prostředí a poskytnout studentům vzorek situací, které v podnikohospodářské praxi nastaly, nebo se kterými se v budoucnu mohou setkat. Podnikatelské prostředí je jedním z nejzávažnějších faktorů, které musí vedení podniku brát v úvahu při svém manažerském rozhodování. Formou ukázkových příkladů, otázek a úkolů budou prezentovány známé metody a techniky k ovlivňování prosperity podniku. Předpokládáme, že řešení příkladů a případových studií bude probíhat v týmech, příp. v týmové diskuzi k možným variantám řešení.
Osnova
  • Struktura výkladu:
    1. Zahájení podnikatelské činnosti
    2. Management rodinné firmy, jeho zvláštnosti při řízení a profilaci
    3. Význam situační analýzy a SWOT analýzy
    4. Základní ekonomické kategorie pro podnikání
    5. Řízení výroby, lhůtové plánování
    6. Vyjadřování funkčních závislostí při spotřebě základních činitelů výroby
    7. Tvorba soustav kalkulací v podniku
    8. Rozhodování v oblasti výrobkové a sortimentní struktury podniku
    9. Hospodaření s majetkem podniku a jeho oceňování
    10. Význam personální práce a její obsah
    11. Rizika v podnikání
    12. Význam krizového řízení a jeho postupy
    1. Zahájení podnikatelské činnosti
    Zakládání podniku, výběr formy podnikání, lokality, první propočty pro sestavení zakladatelského rozpočtu. Možnosti využívání programů podpor pro podnikání, možnosti získání počátečního kapitálu. Základní povinnosti soukromého podnikatele, evidence, daňové povinnosti a pojištění. Postavení podnikatelů a obchodních společností dle OZ, specifika vztahující se k podnikání.
    2. Management rodinné firmy, jeho zvláštnosti při řízení a profilaci
    Osobní předpoklady majitele, návrh organizační struktury a nutný souhrn činností, které jsou zapotřebí k fungování firmy. Výhody pružných organizačních struktur. Vymezení předmětu činnosti, základní kapacitní propočty, propočty potřeby pracovníků, majetku a zdrojů krytí. Zvláštnosti drobného podnikání na případových studiích.
    3. Význam situační analýzy a SWOT analýzy
    Význam situační analýzy a SWOT analýzy pro vymezení faktorů konkurenceschopnosti, zranitelnosti a tvorbu strategie firmy.Význam ekonomických nástrojů řízení a vliv měřitelnosti výsledků. Specifika rozborové činnosti malého a středního podniku.
    4. Základní ekonomické kategorie pro podnikání
    Řízení a plánování nákladů, výnosů, hospodářského výsledku, struktury majetku a zdrojů krytí. Nákladové modely. Nákladové funkce a užívané metody pro propočty nákladů. Význam odpisů nerozděleného zisku.
    5. Řízení výroby, lhůtové plánování.
    Příklady na využívání výrobní kapacity, propočty potřebného množství pracovníků a využitelného časového fondu. Propočty produktivity práce a potřeby základních činitelů výroby. Práce a mzda, formy odměňování. Výrobní a výrobková podnikatelská koncepce jako základ pro tvorbu strategie.
    6. Vyjadřování funkčních závislostí při spotřebě základních činitelů výroby.
    Lineární a nelineární funkce s matematickými závislostmi, vyjadřování tabulkami a grafy. Případové studie a příklady na propočty nákladů v jejich možném členění, využití matic pro výrobní plánování a tvorbu kalkulací,, podstata srovnávání pro hodnocení jevů formou ukazatelových soustav. Srovnávání v čase, prostoru, druhově (věcně), skutečnosti s plánem, s normou formou : rozdílu, podílu, indexu, přírůstků, koeficientu růstu, tempa růstu či bodového srovnání. Využití programu EXCEL pro propočty.
    7. Tvorba soustav kalkulací v podniku
    Výčet a využití základních přístupů k tvorbě kalkulace nákladů výkonů. Význam přiřazování nákladů konkrétním výkonům.Význam finančního účetnictví. Propojení finančního a nákladového účetnictví. Tvorba rozpočtů a jejich využití ve vnitropodnikovém řízení. Příklady na využití klasických metod kalkulace plných nákladů, omezení plných nákladů, význam nákladových středisek při kalkulaci nákladů, určování výkonové jednotky středisek.

    8. Rozhodování v oblasti výrobkové a sortimentní struktury podniku
    Metody pro hodnocení, hodnotitelská tabulka, analýza životního
Informace učitele
Klasifikace předmětu vychází z úspěšného zvládnutí průběžného testu - minimum 60%. Předmět je ukončen zkouškou po obhajobě semestrální práce.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 1990, léto 1991, zima 1991, léto 1992, zima 1992, léto 1993, zima 1993, léto 1994, zima 1994, léto 1995, zima 1995, léto 1996, zima 1996, léto 1997, zima 1997, léto 1998, zima 1998, léto 1999, zima 1999, léto 2000, zima 2000, léto 2001, zima 2001, léto 2002, zima 2002, léto 2003, zima 2003, léto 2004, zima 2004, léto 2005, zima 2005, léto 2006, léto 2007, léto 2008.