OPF:MP323S Podnikové propočty - Informace o předmětu
MP323S Podnikové propočty
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinézima 2006
- Rozsah
- 0/2/0. 5 kr. Ukončení: z.
- Garance
- Ing. Karel Stelmach, Ph.D.
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
- Cíle předmětu
- Předmět si klade za cíl formou konkrétních propočtů a úvah odpovědět na otázky fungování tradičního ekonomického systému organizace v podnikatelském prostředí a poskytnout studentům vzorek situací, které v podnikohospodářské praxi nastaly, nebo se kterými se v budoucnu mohou setkat. Podnikatelské prostředí je jedním z nejzávažnějších faktorů, které musí vedení podniku brát v úvahu při svém manažerském rozhodování. Formou ukázkových příkladů, otázek a úkolů budou prezentovány známé metody a techniky k ovlivňování prosperity podniku. Předpokládáme, že řešení příkladů a případových studií bude probíhat v týmech, příp. v týmové diskuzi k možným variantám řešení.
- Osnova
- Struktura výkladu:
1. Zahájení podnikatelské činnosti
2. Management rodinné firmy, jeho zvláštnosti při řízení a profilaci
3. Význam situační analýzy a SWOT analýzy
4. Základní ekonomické kategorie pro podnikání
5. Řízení výroby, lhůtové plánování
6. Vyjadřování funkčních závislostí při spotřebě základních činitelů výroby
7. Tvorba soustav kalkulací v podniku
8. Rozhodování v oblasti výrobkové a sortimentní struktury podniku
9. Hospodaření s majetkem podniku a jeho oceňování
10. Význam personální práce a její obsah
11. Rizika v podnikání
12. Význam krizového řízení a jeho postupy
1. Zahájení podnikatelské činnosti
Zakládání podniku, výběr formy podnikání, lokality, první propočty pro sestavení zakladatelského rozpočtu. Možnosti využívání programů podpor pro podnikání, možnosti získání počátečního kapitálu. Základní povinnosti soukromého podnikatele, evidence, daňové povinnosti a pojištění. Postavení podnikatelů a obchodních společností dle OZ, specifika vztahující se k podnikání.
2. Management rodinné firmy, jeho zvláštnosti při řízení a profilaci
Osobní předpoklady majitele, návrh organizační struktury a nutný souhrn činností, které jsou zapotřebí k fungování firmy. Výhody pružných organizačních struktur. Vymezení předmětu činnosti, základní kapacitní propočty, propočty potřeby pracovníků, majetku a zdrojů krytí. Zvláštnosti drobného podnikání na případových studiích.
3. Význam situační analýzy a SWOT analýzy
Význam situační analýzy a SWOT analýzy pro vymezení faktorů konkurenceschopnosti, zranitelnosti a tvorbu strategie firmy.Význam ekonomických nástrojů řízení a vliv měřitelnosti výsledků. Specifika rozborové činnosti malého a středního podniku.
4. Základní ekonomické kategorie pro podnikání
Řízení a plánování nákladů, výnosů, hospodářského výsledku, struktury majetku a zdrojů krytí. Nákladové modely. Nákladové funkce a užívané metody pro propočty nákladů. Význam odpisů nerozděleného zisku.
5. Řízení výroby, lhůtové plánování.
Příklady na využívání výrobní kapacity, propočty potřebného množství pracovníků a využitelného časového fondu. Propočty produktivity práce a potřeby základních činitelů výroby. Práce a mzda, formy odměňování. Výrobní a výrobková podnikatelská koncepce jako základ pro tvorbu strategie.
6. Vyjadřování funkčních závislostí při spotřebě základních činitelů výroby.
Lineární a nelineární funkce s matematickými závislostmi, vyjadřování tabulkami a grafy. Případové studie a příklady na propočty nákladů v jejich možném členění, využití matic pro výrobní plánování a tvorbu kalkulací,, podstata srovnávání pro hodnocení jevů formou ukazatelových soustav. Srovnávání v čase, prostoru, druhově (věcně), skutečnosti s plánem, s normou formou : rozdílu, podílu, indexu, přírůstků, koeficientu růstu, tempa růstu či bodového srovnání. Využití programu EXCEL pro propočty.
7. Tvorba soustav kalkulací v podniku
Výčet a využití základních přístupů k tvorbě kalkulace nákladů výkonů. Význam přiřazování nákladů konkrétním výkonům.Význam finančního účetnictví. Propojení finančního a nákladového účetnictví. Tvorba rozpočtů a jejich využití ve vnitropodnikovém řízení. Příklady na využití klasických metod kalkulace plných nákladů, omezení plných nákladů, význam nákladových středisek při kalkulaci nákladů, určování výkonové jednotky středisek.
8. Rozhodování v oblasti výrobkové a sortimentní struktury podniku
Metody pro hodnocení, hodnotitelská tabulka, analýza životního
- Struktura výkladu:
- Informace učitele
- Klasifikace předmětu vychází z úspěšného zvládnutí průběžného testu - minimum 60%. Předmět je ukončen zkouškou po obhajobě semestrální práce.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2006, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2006/MP323S