MP323S Podnikové propočty

School of Business Administration in Karvina
Winter 2006
Extent and Intensity
0/2/0. 5 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Guaranteed by
Ing. Karel Stelmach, Ph.D.
Department of Business Economics and Management – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Předmět si klade za cíl formou konkrétních propočtů a úvah odpovědět na otázky fungování tradičního ekonomického systému organizace v podnikatelském prostředí a poskytnout studentům vzorek situací, které v podnikohospodářské praxi nastaly, nebo se kterými se v budoucnu mohou setkat. Podnikatelské prostředí je jedním z nejzávažnějších faktorů, které musí vedení podniku brát v úvahu při svém manažerském rozhodování. Formou ukázkových příkladů, otázek a úkolů budou prezentovány známé metody a techniky k ovlivňování prosperity podniku. Předpokládáme, že řešení příkladů a případových studií bude probíhat v týmech, příp. v týmové diskuzi k možným variantám řešení.
Syllabus (in Czech)
  • Struktura výkladu:
    1. Zahájení podnikatelské činnosti
    2. Management rodinné firmy, jeho zvláštnosti při řízení a profilaci
    3. Význam situační analýzy a SWOT analýzy
    4. Základní ekonomické kategorie pro podnikání
    5. Řízení výroby, lhůtové plánování
    6. Vyjadřování funkčních závislostí při spotřebě základních činitelů výroby
    7. Tvorba soustav kalkulací v podniku
    8. Rozhodování v oblasti výrobkové a sortimentní struktury podniku
    9. Hospodaření s majetkem podniku a jeho oceňování
    10. Význam personální práce a její obsah
    11. Rizika v podnikání
    12. Význam krizového řízení a jeho postupy
    1. Zahájení podnikatelské činnosti
    Zakládání podniku, výběr formy podnikání, lokality, první propočty pro sestavení zakladatelského rozpočtu. Možnosti využívání programů podpor pro podnikání, možnosti získání počátečního kapitálu. Základní povinnosti soukromého podnikatele, evidence, daňové povinnosti a pojištění. Postavení podnikatelů a obchodních společností dle OZ, specifika vztahující se k podnikání.
    2. Management rodinné firmy, jeho zvláštnosti při řízení a profilaci
    Osobní předpoklady majitele, návrh organizační struktury a nutný souhrn činností, které jsou zapotřebí k fungování firmy. Výhody pružných organizačních struktur. Vymezení předmětu činnosti, základní kapacitní propočty, propočty potřeby pracovníků, majetku a zdrojů krytí. Zvláštnosti drobného podnikání na případových studiích.
    3. Význam situační analýzy a SWOT analýzy
    Význam situační analýzy a SWOT analýzy pro vymezení faktorů konkurenceschopnosti, zranitelnosti a tvorbu strategie firmy.Význam ekonomických nástrojů řízení a vliv měřitelnosti výsledků. Specifika rozborové činnosti malého a středního podniku.
    4. Základní ekonomické kategorie pro podnikání
    Řízení a plánování nákladů, výnosů, hospodářského výsledku, struktury majetku a zdrojů krytí. Nákladové modely. Nákladové funkce a užívané metody pro propočty nákladů. Význam odpisů nerozděleného zisku.
    5. Řízení výroby, lhůtové plánování.
    Příklady na využívání výrobní kapacity, propočty potřebného množství pracovníků a využitelného časového fondu. Propočty produktivity práce a potřeby základních činitelů výroby. Práce a mzda, formy odměňování. Výrobní a výrobková podnikatelská koncepce jako základ pro tvorbu strategie.
    6. Vyjadřování funkčních závislostí při spotřebě základních činitelů výroby.
    Lineární a nelineární funkce s matematickými závislostmi, vyjadřování tabulkami a grafy. Případové studie a příklady na propočty nákladů v jejich možném členění, využití matic pro výrobní plánování a tvorbu kalkulací,, podstata srovnávání pro hodnocení jevů formou ukazatelových soustav. Srovnávání v čase, prostoru, druhově (věcně), skutečnosti s plánem, s normou formou : rozdílu, podílu, indexu, přírůstků, koeficientu růstu, tempa růstu či bodového srovnání. Využití programu EXCEL pro propočty.
    7. Tvorba soustav kalkulací v podniku
    Výčet a využití základních přístupů k tvorbě kalkulace nákladů výkonů. Význam přiřazování nákladů konkrétním výkonům.Význam finančního účetnictví. Propojení finančního a nákladového účetnictví. Tvorba rozpočtů a jejich využití ve vnitropodnikovém řízení. Příklady na využití klasických metod kalkulace plných nákladů, omezení plných nákladů, význam nákladových středisek při kalkulaci nákladů, určování výkonové jednotky středisek.

    8. Rozhodování v oblasti výrobkové a sortimentní struktury podniku
    Metody pro hodnocení, hodnotitelská tabulka, analýza životního
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 1990, Summer 1991, Winter 1991, Summer 1992, Winter 1992, Summer 1993, Winter 1993, Summer 1994, Winter 1994, Summer 1995, Winter 1995, Summer 1996, Winter 1996, Summer 1997, Winter 1997, Summer 1998, Winter 1998, Summer 1999, Winter 1999, Summer 2000, Winter 2000, Summer 2001, Winter 2001, Summer 2002, Winter 2002, Summer 2003, Winter 2003, Summer 2004, Winter 2004, Summer 2005, Winter 2005, Summer 2006, Summer 2007, Summer 2008.
  • Enrolment Statistics (Winter 2006, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2006/MP323S