HOT001 Výživa a hygiena

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2007
Rozsah
3/0/0. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Jiří Honka (přednášející)
Garance
Dr. Ing. Marie Gabryšová
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Osnova
  • Studenti se seznámí se základy biochemie, tzn. látkovou přeměnou a činností trávicí soustavy, s látkami potřebnými pro zdravý vývoj organizmu. Dále se studenti seznámí s novými trendy zdravé výživy podle věkových a pracovních skupin, s problémy hygieny výživy, práce, osobní hygieny, hygieny restauračních, hotelových a stravovacích zařízení. Studenti získají základní vědomosti o běžných druzích surovin potřebných k přípravě pokrmů v provozovnách veřejného stravování.
    1. Anatomie a fyziologie člověka
    2. Epidemiologie a škodliviny
    3. Potřeba a význam výživy
    4. Nedostatečná a nevyvážená strava
    5. Druhy stravy, způsoby a zásady stravování
    6. Diferenciace ve výživě
    7. Obecná hygiena - pracovníků ve veřejném stravování, hygiena pracoviště, kontrola hygienické péče
    8. Význam a potřeba ovoce, zeleniny luštěnin, brambor a hub
    9. Význam a potřeba vajec, mléka a mléčných výrobků
    10. Význam a potřeba masa, drůbeže, zvěřiny a ryb
    11. Charakteristika obilovin, těstovin a pekárenských výrobků
    12. Pochutiny ve výživě
    13. Alkoholické nápoje - pivo, víno, lihoviny
Literatura
    povinná literatura
  • Vyhláška č. 137"O hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných". info
  • SPRENGER, R. A. Hygiene for Management - A text for food courses. . 8th ed. London: Hiehfield Publications, 1998. info
  • HRUBÝ, S. Výživa v kostce, Úvaly, Ratio. Úvaly: Ratio, 1996. ISBN 90-00-03-375-X. info
  • SCHMIDTOVÁ, J. Hygienická péče a předpisy v zařízeních potravinářského obchodu a společného stravování. Praha: Merkur, 1990. ISBN 80-7032-250-7. info
Informace učitele
Během předmětu studenti vypracují a obhájí závěrečnou seminární práci. Předmět je ukončen závěrečným písemným testem a zkouškou.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 1990, zima 1991, zima 1992, zima 1993, zima 1994, zima 1995, zima 1996, zima 1997, zima 1998, zima 1999, zima 2000, zima 2001, zima 2002, zima 2003, zima 2004, zima 2005, zima 2006.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2007/HOT001