OPF:HOT015 Nápojová kultura - Informace o předmětu
HOT015 Nápojová kultura
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinézima 2007
- Rozsah
- 1/2/0. 5 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Ing. Jiří Poláček (přednášející)
Ing. Pavlína Šmachová (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Ing. Jiří Poláček (cvičící)
Ing. Pavlína Šmachová (cvičící) - Garance
- Ing. Jiří Poláček
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program OPF, B6503GAHOT)
- Osnova
- Seznámení posluchačů s nápojovou kulturou, sortimentem nápojů podávaných v restauračním a hotelovém zařízení a prohloubení znalostí o oblast míchaných nápojů. Dále je záměrem předmětu seznámit posluchače se strukturou nápojového lístku a cenovou tvorbou. Praktická cvičení jsou zaměřena na přípravu míchaných nápojů.
1. Význam nápojů
2. Nealkoholické nápoje
3. Pivo
4. Víno
5. Lihoviny
6. Káva
7. Čaj
8. Bary
9. Míchané nápoje a jejich příprava
10. Inventář k nápojům
11. Servis nápojů
12. Vhodnost nápojů dle gastronomických pravidel
- Seznámení posluchačů s nápojovou kulturou, sortimentem nápojů podávaných v restauračním a hotelovém zařízení a prohloubení znalostí o oblast míchaných nápojů. Dále je záměrem předmětu seznámit posluchače se strukturou nápojového lístku a cenovou tvorbou. Praktická cvičení jsou zaměřena na přípravu míchaných nápojů.
- Literatura
- povinná literatura
- GÖLLES, A. Ušlechtilé destiláty. Praha: Ivo Železný, 2001. ISBN 80-237-3642-6. info
- MIKŠOVIC, A. Bar provoz a produkt. Olomouc: Sdružení PDN, 1999. ISBN 80-238-3789-3. info
- VERHOF, B. Encyklopedie piva. Čestlice: Rebo Productions, 1999. ISBN 80-7234-012-3. info
- CALLEC, Ch. Encyklopedie vína. Čestlice: Rebo Productions, 1999. ISBN 80-7021-421-X. info
- ŠEVČÍK, L. Hledání pravdy o víně - Bílá vína. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-754-0. info
- ŠEVČÍK, L. Hledání pravdy o víně - Červená vína. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-840-7. info
- ŠEVČÍK, L. Hledání pravdy o víně - Šumivá vína a brandy. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-702-8. info
- SALAČ, G. Moderní obsluha. Praha: Fortuna, 1998. info
- SALAČ, M. Stolničení. Praha: Fortuna, 1996. ISBN 80-7168-333-7. info
- Informace učitele
- Podmínkou pro absolvování předmětu je úspěšné zvládnutí teorie výroby, servisu a gastronomických pravidel podávaných nealkoholických a alkoholických teplých a studených nápojů, předmět je ukončen písemnou zkouškou.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2007, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2007/HOT015