OPF:MAR007 Teorie jakosti - Informace o předmětu
MAR007 Teorie jakosti
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinézima 2007
- Rozsah
- 2/0/0. 5 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Dr. Ing. Marie Gabryšová (přednášející)
- Garance
- Dr. Ing. Marie Gabryšová
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Ekonomika podnikání v obchodě a službách (program OPF, M_EKOMAN)
- Cíle předmětu
- Seznámit studenty s tvorbou užitné hodnoty, s pozitivními i negativními vlivy, které na užitnou hodnotu působí. Studenti jsou vedeni k poznání metod ochrany zboží před škodlivými vlivy a také poznání nebezpečí plynoucího z obsahu cizorodých látek. Učí se hodnotit zboží z pohledu obchodu, spotřebitele i z hlediska kvality života. Společně s Ekonomikou obchodu, Marketingem dává tento kurz studentům ucelený pohled na podnikatelskou činnost v tržních podmínkách, učí studenty vyhýbat se ztrátám a vést firmu optimálním způsobem. Kurz vytváří nezbytnou základnu pro navazující studium kurzu Řízení jakosti zboží a služeb, jehož nezbytnost je vyvolána požadavky na kvalitu života a potřebou odstraňování technických překážek při pohybu zboží v mezinárodním měřítku.
- Osnova
- Struktura výkladu:
1. Užitná hodnota a jakost zboží
2. Vlivy působící na kvalitu zboží ve sféře oběhu
3. Poživatiny
4. Cizorodé látky v poživatinách
5. Kvalitativní hodnocení vybraných zbožových komodit
6. Vliv nových výrobních technologií na kvalitu výrobků
Obsah kurzu:
1. Užitná hodnota a jakost zboží
Vývoj teorie jakosti zboží, tvorba užitné hodnoty, užitná hodnota a jakost zboží, spotřebitelská hodnota, měřené užitné hodnoty, druhy zkoušek, vady zjevné, vady skryté, vady odstranitelné, právo na reklamaci, ochrana spotřebitele. Posuzování shody potravin, protokol o shodě, certifikát.
2. Vlivy působící na kvalitu zboží ve sféře oběhu
Vlivy pozitivní a negativní, vlivy mechanické, fyzikální, chemické, biologické, opotřebení, ztráty na zboží. Ochrana užitné hodnoty.
3. Poživatiny
Látky živící, látky sytící, látky ochranné, pochutiny, denní dávky, rizika nedodržení dávek, ekologické charakteristiky poživatin.
4. Cizorodé látky v poživatinách
Přípustné dávky cizorodých látek. Potravinářský kodex, additiva, kontaminanty, rezidua, geneticky modifikované orgány, ionizující záření. Státní dozor v oblasti kvality zboží. Postupy kontrolních orgánů při sledování povinností stanovených zákony. Činnost orgánu hygienické služby, veterinárních orgánů, České zemědělské a potravinářské inspekce.
5. Kvalitativní hodnocení vybraných zbožových komodit
Pochutiny, alkoholické nápoje, maso, mléčné výrobky. Hodnocení kvality těchto výrobků.
6. Vliv nových výrobních technologií na kvalitu výrobků. Ozařování potravin, genetická modifikace, právní úpravy těchto postupů, přípustné dávky.
V rámci výuky kurzu a k jeho prezentaci jsou využívána elektronická média.
- Struktura výkladu:
- Literatura
- povinná literatura
- HEŘMAN. J. Jakost zboží. Praha:VŠE, 1992. ISBN 80-7079-91. info
- doporučená literatura
- ŠKAPKA, B. A KOL. Výrobce a prodejce potravin. Praha: Verlag Dashöfer, 1999. ISBN 80-86229-05-X. info
- ROEDIGEROVÁ-STREUBALOVÁ, S. Minerální látky a stopové prvky. Český Brod: Železný,s.r.o., 1996. ISBN 80-237-3490-3. info
- KORZENIOWSKI, A. Technika i technologia przechowywania artykułów przemyslowych. Poznań: AE, 1993. info
- TRACY, M. Zemědělství a potraviny v tržní ekonomice. Praha: VŠZ, 1993. ISBN 80-213-0150-3. info
- KOL. AUTORŮ. Zdravotní nezávadnost potravin. Praha: Ministerstvo životního prostředí České re, 1992. ISBN 80-85368-15-3. info
- GOŁĘMBIOWSKI, T. Towaroznawstvo żywnośći. Kraków:AE, 1991. info
- DAVÍDEK, J. Analýza potravin. Praha: VŠCHT, 1990. ISBN 80-7080-047-X. info
- ZAJÍC A KOL. Principy potravinářských technologií a vody. Praha, 1988. info
- KYZLINK, V. Teoretické základy konzervace potravin. Praha, 1988. info
- Informace učitele
- Na začátku semestru bude studentům zadáno téma seminární práce v rozsahu 3 - 5 stran. Seminární práci budou studenti obhajovat postupně, v rámci výuky. Kurz je ukončen závěrečným testem.
Při výsledném hodnocení se přihlíží k hodnocení testu,seminární práci a k aktivnímu zapojení studenta do výuky. - Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2007, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2007/MAR007