KCR002 Management ubytovacích služeb

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2008
Rozsah
2/1/0. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Pavlína Sonnková (přednášející)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (cvičící)
Ing. Pavlína Sonnková (cvičící)
Garance
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět přiblíží posluchačům hotel jako organizovaný systém, zajišťující účastníkům cestovního ruchu komplex ubytovacích, stravovacích a doplňkových služeb, naučí je tento složitý systém řídit, což předpokládá výbornou znalost chodu jeho jednotlivých částí (správní, ubytovací, stravovací a technický úsek). Naučí posluchače řešit složité situace při tvorbě produktu jednotlivých úseků i hotelu jako celku v závislosti na diferencovaných cílových skupinách.
Osnova

  • 1. Kategorizace a klasifikace ubytovacích zařízení
    2. Charakter hotelového produktu a organizační struktura hotelu
    3. Hotelový management (manažerský tým) a pracovníci hotelového provozu
    4. Ubytovací úsek hotelu
    5. Housekeeping
    6. Doplňkové služby hotelu
    7. Operativní evidence hotelu
    8. Produktivita práce
    9. Využití informačních technologií
    10. Sběr a zpracování informací v hotelovém průmyslu
    11. Kapacitní ukazatele ubytovacích zařízení, obrat, statistika a její využití
    12. Charakteristika a fungování hotelových skupin
Literatura
    povinná literatura
  • NĚMČANSKÝ, M. Analýza a kalkulace v CR. Karviná: OPF SU, 2001. ISBN 80-7248-094-4. info
  • ČERNÝ, J., KRUPIČKA,J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 1998. ISBN 80-86351-07-6. info
  • INDROVÁ, J., VOŘÍŠEK, K. Yield management a jeho uplatňování v hotelnictví. Praha: VŠE, 1997. ISBN 80-7079-752-5. info
  • INDROVÁ, J. Hotelový management. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-7079-775-4. info
  • BERÁNEK, J., KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. Praha: Grada, 1996. ISBN 80-7169-400-2. info
  • INDROVÁ, J. a kol. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1993. ISBN 80-7079-739-8. info
    doporučená literatura
  • MEDLIK, S. The Business of Hotels. Oxford: Butterworth-Heinemann, 1999. info
  • KNOWLES, T. Hospitality Management. New York: Longman, 1998. ISBN 0-582-31271-X. info
Informace učitele
Předmět je ukončen písemnou zkouškou. Podmínkou k vykonání zkoušky a absolvování předmětu je zpracování a prezentace seminární práce na stanovené téma.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2009.