KCRPMUS Management ubytovacích služeb

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2008
Rozsah
2/1/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Pavlína Sonnková (přednášející)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (cvičící)
Ing. Pavlína Sonnková (cvičící)
Garance
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět přiblíží studentům ubytovací zařízení jako organizovaný systém, zajišťující účastníkům cestovního ruchu komplex ubytovacích, stravovacích a doplňkových služeb, seznámí je s řízením a chodem jeho jednotlivých částí (správní, ubytovací, stravovací, technický úsek, úsek doplňkových služeb). Naučí studenty řešit složité situace při tvorbě produktu v závislosti na diferencovaných cílových skupinách.
Osnova

  • 1. Historie a význam hotelnictví
    2. Kategorizace a klasifikace ubytovacích zařízení
    3. Profesní sdružení a asociace v oblasti hotelnictví
    4. Hotelový management a pracovníci hotelového provozu
    5. Organizační struktura a pracovní řád hotelu
    6. Příjmová část hotelu
    7. Lůžková část hotelu
    8. Doplňkové služby ubytovacího zařízení
    9. Péče o hosty se specifickými požadavky
    10. Informační technologie v hotelnictví
    11. Kapacitní ukazatele ubytovacích zařízení, ekonomika hotelu, statistika a její využití
    12. Outsourcing v hotelovém provozu
    13. Kontrolní činnost v ubytovacím úseku
Literatura
    povinná literatura
  • PATÚŠ, P., GÚČIK, M. Manažment ubytovacej prevádzky hotela. B.Bystrica: Trian, 2005. ISBN 80-88945-81-X. info
  • BERÁNEK,J., HOUŠKA,P. Provozujeme ubytovací zařízení. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-86724-02-6. info
  • NĚMČANSKÝ, M. Analýza a kalkulace v CR. Karviná: OPF SU, 2001. ISBN 80-7248-094-4. info
  • ČERNÝ, J., KRUPIČKA,J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 1998. ISBN 80-86351-07-6. info
  • INDROVÁ, J., VOŘÍŠEK, K. Yield management a jeho uplatňování v hotelnictví. Praha: VŠE, 1997. ISBN 80-7079-752-5. info
  • INDROVÁ, J. Hotelový management. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-7079-775-4. info
  • BERÁNEK, J., KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. Praha: Grada, 1996. ISBN 80-7169-400-2. info
    doporučená literatura
  • MEDLIK, S. The Business of Hotels. Oxford: Butterworth-Heinemann, 1999. info
  • KNOWLES, T. Hospitality Management. New York: Longman, 1998. ISBN 0-582-31271-X. info
  • INDROVÁ, J. a kol. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1993. ISBN 80-7079-739-8. info
Informace učitele
seminární práce, 70% povinná účast na seminářích, písemná forma zkoušky
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.

  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2008/KCRPMUS