KCRPTUH Technický úsek a údržba hotelu

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2010
Rozsah
2/1/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Ing. Bohumír Přebinda (přednášející)
Ing. Pavlína Sonnková (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Ing. Bohumír Přebinda (cvičící)
Garance
Ing. Pavlína Sonnková
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Úkolem předmětu je podat přehlednou informaci o technickém vybavení jednotlivých provozů podniků ubytovacích služeb a jejich činnosti z prostorového, materiálního a finančního hlediska. Úkolem je seznámit studenty se strukturou, náplní práce a řízením technického útvaru. Studenti se naučí posuzovat technická a technologická zařízení s ohledem na technické parametry, funkční vlastnosti a ekonomickou náročnost. Předmět prezentuje nejnovější trendy ve vývoji technologie a techniky provozů cestovního ruchu, ubytovacích, stravovacích a lázeňských zařízení.
Osnova
  • 1. Služby technického úseku ubytovacích zařízení
    2. Výstavba a rekonstrukce hotelů a stravovacích provozů
    3. Operativně-technická evidence technického úseku
    4. Technické zabezpečení požární ochrany a bezpečnostní zajištění ubytovacích zařízení
    5. Komunikační technika
    6. Vybavení ubytovacích zařízení dle klasifikace
    7. Architektura a design hotelových provozů a pokojů
    8. Technologická a technická zařízení výrobních středisek
    9. Technologická a technická zařízení odbytových středisek
    10. Skladovací prostory a jejich vybavení
    11. Technologická a technická zařízení lázeňských provozů
    12. Technické a technologické vybavení pomocných provozů a doplňkových služeb
    13. Údržba ubytovacích zařízení
Literatura
    povinná literatura
  • VESELÝ, P. Projektování hotelového provozu. Praha: VŠH, 2003. ISBN 80-86578-23-2. info
  • CÓN, F. Zařízení provozoven v kostce. Praha: Ratio, 1999. info
  • ČERNÝ, J., KRUPIČKA,J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 1998. ISBN 80-86351-07-6. info
  • DLABAL, J. Zařízení provozoven. Praha: Merkur, 1988. info
    doporučená literatura
  • Vyhláška MMR č. 137/98 Sb., platná pro ubytovací zařízení nově stavěná, kolaudovaná a rekolaudovaná po 1. červenci 1998 o obecných technických požadavcích na výstavbu, ze dne 9. června 1998. info
  • Vyhláška MMR č. 500/2006 Sb. o územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci a způsobu evidence územně plánovací činnosti. info
  • Zákon č. 203/1994 Sb. o požární ochraně. info
  • Zákon č. 17/1992 Sb.o životním prostředí ve znění zákona č. 123/1998 Sb. info
  • Zákon č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon). info
  • Zákon č. 185/2001 Sb. o odpadech ve znění zákona č. 100/2001 Sb. info
  • Jiří Černý. Moderní kuchyně ve společném stravování. Praha Úvaly Ratio, 2006. ISBN 80-86351-06-8. info
  • ŠTĚTINA,V., LAMBOJOVÁ, M. Podnikatelský záměr na rozvoj cestovního ruchu v regionech a ekologické zásady výstavby a provozu hotelů a dalších ubytovacích a stravovacích zařízení. Praha: NFHR ČR, 1999. info
Informace učitele
60% účast na seminářích, zápočet - kombinovaná forma zkoušení
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2008, zima 2009, zima 2011, zima 2012, zima 2013.