MPE315S Inovační podnikání

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2010
Rozsah
Přednáška 3 HOD/SEM. 5 kr. Ukončení: zk.
Garance
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Obsah předmětu navazuje na teoretický základ managementu, nauky o podniku a rozvojového procesu v podniku. Cílem je seznámit studenty s problematikou inovačního podnikání - inovačního procesu, s inovací systému řízení podniku, s informačním zabezpečením inovačního podnikání a jeho podporou. Pozornost je zaměřena na malé a střední podniky inovačně zaměřené a jejich význam pro rozvoj inovačního podnikání. Dále na inovační centra, jejich poslání v oblasti výchovy podnikatelů, systém řízení a přínosy pro hospodářský rozvoj regionů. Cílem je také zdůraznit důležitost inovační strategie podniku, její trvalé aktualizace, zvláštnosti a ekonomické důsledky inovačního průběhu v hospodaření podniku, rizika a krize v podnikání - využití rizikového a rozvojového kapitálu
Literatura
    povinná literatura
  • CHOBOTOVÁ, M. Inovační podnikání. Distanční studijní opora. Karviná : SU OPF, 2006. ISBN 80-7248-367-6. info
  • JÁČ, I., RYDVALOVÁ, P., ŽIŽKA, M. Inovace v malém a středním podnikání. Brno: Computer Press, 2005. ISBN 80-251-0853-8. info
  • KONEČNÝ, M., WAGNEROVÁ, E., NULLOVÁ, M. Inovační podnikání - praktikum. Karviná: SU OPF, 2003. ISBN 80-7248-180-0. info
  • KONEČNÝ, M., WAGNEROVÁ, E. Inovační podnikání. Karviná: OPF SU, 2000. ISBN 80-7248-092-8. info
    doporučená literatura
  • PITRA, Z. Management inovačních aktivit. Praha: Professional Publishing, 2006. ISBN 80-86946-10-X. info
  • SKOKAN, K. Konkurenceschopnost, inovace a klastry v regionálním rozvoji. Ostrava: Repronis, 2004. ISBN 80-7329-059-6. info
  • WAGNEROVÁ, E. A KOL. Ekonomika a řízení podniku. Karviná: SU OPF, 2002. ISBN 80-7248-155-X. info
  • MLČOCH, J. Inovace a výnosnost podniku. Praha: Linde, 2002. ISBN 80-7201-302-5. info
  • ŠVEJDA, P. Základy Inovačního podnikání. Praha: AIPČR, 2002. ISBN 80-903153-1-3. info
  • DRUCKER, P. On the profession of Management. Boston, A Harvard Business Review Book, 1998. ISBN 0-87584-836-2. info
  • LEONARD, D. Wellsprings of knowledge ( Building and sustaining the sources of innovation). Boston: Harvard Business School Press, 1998. ISBN 0-87584-612-2. info
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2007, zima 2008, zima 2009, léto 2010, léto 2011.