KCRPHAV Hygiene and Nutrition

School of Business Administration in Karvina
Winter 2013
Extent and Intensity
2/1/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Mgr. Jiří Honka (lecturer)
Mgr. Klára Václavínková (lecturer)
Mgr. Jiří Honka (seminar tutor)
Mgr. Klára Václavínková (seminar tutor)
Guaranteed by
Mgr. Jiří Honka
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Prerequisites
None.
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
Students will learn the basics of biochemistry, metabolism and function of the digestive and excretory system with substances necessary for healthy growth of the organism, with new trends in healthy eating by age and working groups with problems of nutrition, hygiene, personal hygiene and hygiene of hotel operations and catering equipment according to current legislation of European and Czech law. Students will acquire basic knowledge about common types of materials needed to prepare food and learn to understand the relationship between the supply of food and prosperity between diet, fitness and health. They will learn to determine the energy value of foods and biological, to differentiate between healthy and traditional food, get to know the dangers of junk food and the content of contaminants.
Syllabus
  • 1. Human Nutrition - basic concepts
    2. Anatomy and physiology of the digestive system, excretory system, the role of the blood and lymphatic system in nutrition, sensory organs
    3. The need and importance of nutrition
    4. Energy, biological and nutritional value of food
    5. Types of food, methods and principles of food
    6. Differentiation in nutrition by age
    7. The importance of dietary
    8. The rational nutrition
    9. Pathophysiology of Nutrition - inadequate and unbalanced diet, lifestyle diseases, food allergies
    10. Alcohol in nutrition
    11. International cuisine - basic characteristics of international cuisine
    12. Hygiene catering operations, HACCP, personal hygiene workers in catering services, workplace hygiene, control of health care legislation
    13. Epidemiology and pollutants, basic microbiology.
Literature
    required literature
  • Vyhláška č. 137/2004 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných, ve znění Vyhlášky č. 602/2006 Sb. info
  • PÁNEK, J., POKORNÝ, J. A KOL. Základy výživy, Svoboda Servis, 2002, ISBN 80-86320-23-5. info
  • KRÓLOVÁ, K. Hygiena a výživa II. OPF Karviná, 2011. ISBN 978-80-7248-635-9. info
  • KRÓLOVÁ, K. Hygiena a výživa I. Karviná: SU OPF, Distanční studijní opora, 2010. info
  • KUNOVÁ, V.,. Zdravá výživa. Grada, Praha, 2004. ISBN 978-80-247-0736-5. info
  • NOVOTNÝ, I. HRUŠKA, M.,. Biologie člověka. Fortuna Praha, 2003. ISBN 80-7168-819-3. info
  • MARADOVÁ, EVA. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha:Vysoká škola hotelová, 2001. info
    recommended literature
  • POKORNÝ A KOL. Analýza potravin, Praha, VŠCHT, 1990, ISBN 80-70-80-047-X. info
  • Nařízení č. 852/2004 Sb. o hygieně potravin (předpis se týká problematiky veřejného stravování). info
  • Nařízení EP a Rady č. 178/2002 Sb., kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin (předpis se týká problematiky veřejného stravování). info
  • Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 Sb., o mikrobiologických kritériích pro potraviny. info
  • Odborné časopisy: Výživa a potraviny, Výroba potravin a jejich uvádění do oběhu,. info
  • MAŠEK, L. Potraviny a nápoje v kostkce. Ratio: Třebestovice. info
  • FOŘT, P. Výživa v otázkách a odpovědích. ISBN 978-80-86462-12-9. info
  • Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů. info
  • KRAJČOVÁ, J. Zbožíznalství. Praha: VŠH, 2005. ISBN 978-80-86578-51-4. info
  • OLDŘICH, M. Bezpečnost pokrmů v gastronomii. České a slovenské odborné nakladatelství s., r.o, 2004. ISBN 80-903401-0-5. info
  • KADLEC, P. Technologie potravin I, II,. VŠCHT Praha, 2002. ISBN 80-7080-509-9. info
  • SPRENGER, R. A. Hygiene for Management - A text for food courses. . 8th ed. London: Hiehfield Publications, 1998. info
  • HRUBÝ, S. Výživa v kostce, Úvaly, Ratio. Úvaly: Ratio, 1996. ISBN 90-00-03-375-X. info
  • TACY, M. Zemědělství a potraviny v tržní ekonomice. VŠZ Praha, 1993. ISBN 80_213_O150-3. info
    not specified
  • MATYÁŠ, Z. Ryby. In ŠTEFAN, I. et al. Hygiena potravin-Hydina, vajcia, divina, ryby. Bratislava Příroda. info
  • STEINHAUSER, L. a kol. Hygiena a technologie masa. Tišnov LAST, 1995. info
Teaching methods
Lecturing
Lecture with a video analysis
Skills demonstration
Seminar classes
Assessment methods (in Czech)
Kombinovaná zkouška
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Teacher's information
attendance in seminars 50 %, seminar paper, final combined exam
The course is also listed under the following terms Winter 2008, Winter 2009, Winter 2010, Winter 2011, Winter 2012.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2013/KCRPHAV