PEMBAPEK Enterprising Economy

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2016
Rozsah
2/3/0. 6 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Karel Stelmach, Ph.D. (přednášející)
Ing. Pavel Adámek, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Šárka Čemerková, Ph.D. (cvičící)
Ing. Žaneta Rylková, Ph.D. (cvičící)
Ing. Karel Stelmach, Ph.D. (cvičící)
Ing. Petr Vlček (cvičící)
Garance
Ing. Karel Stelmach, Ph.D.
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: Ing. Žaneta Rylková, Ph.D.
Předpoklady
K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět umožní studentům získat celkový přehled o chodu a fungování výrobního podniku respektive podniku poskytujícího služby. Porozumět ekonomickým vazbám v podnikatelské jednotce je podmíněno znalostmi o podstatě základních činnosti podniku, (zásobovací a skladovací činnost, výrobní činnost, prodejní činnost). Struktura předmětu PODNIKOVÁ EKONOMIKA vychází z představy, že úvodní kapitoly budou studenty seznamovat se základními činnostmi podniku a popisem podniku a podnikání bez vazby na jejich ekonomickou podstatu. Studenti se seznámí se základními kategoriemi (pojmy) z oblasti nauky o podniku: podnik, členění podniků, okolí podniku, základní činnosti (funkce) v podniku, majetek podniku, organizační výstavba podniku. V navazující ekonomické pasáži předmětu budou studenti seznámení se základními ekonomickými pojmy podnikové ekonomiky (ekonomická efektivnost, hospodárnost, náklady, výnosy, výsledek hospodaření, princip rozvahy (bilance), diagram bodu zvratu, kalkulace). Zvládnutí látky předmětu PODNIKOVÁ EKONOMIKA je předpokladem pro úspěšné prohlubování ekonomických znalostí v dalších navazujících odborných předmětech.
Osnova
  • 1. Charakteristika podniku a podstata podnikání. Profil podnikatele.
    2. Morfologie a typologie podniků. Životní cyklus podniku a jeho fáze
    3. Cíle podniku a jeho funkce (činnosti). Organizační výstavba podniku. Majetková struktura podniku.
    4. Nákupní činnost podniku.
    5. Výrobní činnost podniku (včetně podniků služeb).
    6. Prodejní činnost podniku.
    7. Personální činnost. Řízení lidských zdrojů. Náplň činnosti dalších útvaru v podniku.
    8. Výrobní faktory a jejich klasifikace. Spotřeba výrobních faktorů. Náklady podniku. Kritéria
    třídění nákladů v podniku.
    9. Nákladová funkce. Využití nákladové funkce v manažerském rozhodování.
    10.Výkony, výnosy, tržby.
    11.Náklady, výnosy, výsledek hospodaření v diagramu bodu zvratu.
    12.Kalkulace nákladů, metody kalkulace nákladů. Druhy kalkulací.
    13.Charakteristika specifických ekonomik
    1. Charakteristika podniku a podstata podnikání. Profil podnikatele.
    Historický vývoj ekonomiky podniku; vymezení pojmu podnikání, podnik, cíle a funkce podniku, jejich vztah a návaznosti. Podstata hospodářské činnosti a nutnost řízení chodu podniku.
    2. Morfologie a typologie podniků. Životní cyklus podniku a jeho fáze
    Základní třídění podniků podle typů, shodných základních charakteristik, podle předmětu činnosti a příslušnosti k odvětví či oboru. Jako součást typologického hlediska je prezentována rovněž velikost podniku a povaha vlastnictví.
    3. Cíle podniku a jeho funkce (činnosti). Organizační výstavba podniku. Majetková struktura podniku.
    Primární cíl podniku. Odlišnosti cílů velké společnosti a malého podniku. Druhy cílů a vztahy mezi cíli. Funkce (činnosti) podniku. Problematika organizační struktury. Charakteristika majetku. Majetek jako nutný předpoklad pro podnikání.
    4. Nákupní činnost podniku.
    Vymezení pojmů zásoby, koloběh zásob, řízení zásob, členění zásob, plánování zásob, efektivnost zásob. Význam řízení zásob pro zabezpečení hospodářské činnosti podniku. Plánování potřeby zásob a metody jejich řízení. Vztah zásobování k ostatním činnostem v podniku.
    5. Výrobní činnost podniku (včetně podniků služeb).
    Seznámení se základními pojmy, jako jsou výroba, výrobní činnosti, řízení výroby, plán výroby v podobě bilance. Členění výroby podle různých hledisek (rozpracovanosti výroby a charakteru složek).
    6. Prodejní činnost podniku.
    Vymezení užívaných pojmů z oblasti prodejních činností, marketingu, prodeje, hodnoty odbytu, efektivnosti odbytu. Úkoly a činnosti útvaru marketingu, pracovní náplň činnosti oddělení.
    7. Personální činnost. Řízení lidských zdrojů. Náplň činnosti dalších útvaru podniku.
    Lidé jako nejdůležitější výrobní faktor, význam personálního řízení. Personální činnosti a jejich obsah.
    8. Výrobní faktory a jejich klasifikace. Spotřeba výrobních faktorů. Náklady podniku. Kritéria třídění nákladů v podniku.
    Klasifikace výrobních faktorů dle pohledu podnikové ekonomiky. Kombinace výrobních faktorů. Členění výroby dle převažujícího výrobního faktoru. Ekonomické pojetí nákladů.
    9. Nákladová funkce. Využití nákladové funkce v manažerském rozhodování.
    Nákladová funkce podniku. Lineární a nelineární závislost nákladů na objemu produkce v naturálních jednotkách.
    10.Výkony, výnosy, tržby.
    Objasnění pojmů. Prezentace vybraných podnikových propočtů, které jsou stěžejní pro rozhodování o budoucí efektivnosti hospodářské činnosti podniku.
    11.Náklady, výnosy, výsledek hospodaření v diagramu bodu zvratu.
    Vztah mezi výnosy, náklady a výsledkem hospodaření. Grafické a matematické pojetí bodu zvratu.
Literatura
    povinná literatura
  • KURATKO, D. F. Entrepreneurship: Theory, Process, Practice. Cengage Learning, 2012. ISBN 9781285051758. info
  • NELLIS, J. G., PARKER D. Principles of Business Economics. Pearson Education, 2006. ISBN 9780273693062. info
Výukové metody
Individuální konzultace
Demonstrace dovedností
Seminární výuka
Samostudium studentů
Metody hodnocení
Písemný test
Kombinovaná zkouška
Vyučovací jazyk
Angličtina
Informace učitele
Povinná účast na seminářích 60%.
Průběžný test (minimální úspěšnost 60%).
Kombinovaná zkouška.
AktivityNáročnost [h]
Ostatní studijní zátěž69
Přednáška26
Seminář39
Zkouška40
Celkem174
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2014, zima 2015, léto 2016, léto 2017, zima 2017, léto 2018, zima 2018, léto 2019.