PEMNPNKS Nabídkové kalkulace ve službách

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2016
Rozsah
1/2/0. 4 kr. Ukončení: z.
Vyučující
doc. Ing. Jarmila Duháček Šebestová, Ph.D. (přednášející)
doc. Ing. Jarmila Duháček Šebestová, Ph.D. (cvičící)
Ing. Karel Stelmach, Ph.D. (cvičící)
Garance
doc. Ing. Jarmila Duháček Šebestová, Ph.D.
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: Ing. Žaneta Rylková, Ph.D.
Předpoklady
K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu "Nabídkové kalkulace ve službách" je přiblížit studentům úlohu a postavení kalkulací v podnikatelské činnosti se zaměřením na specifika v oblasti služeb. Předmět svým obsahovým zaměřením navazuje na znalosti studentů získané v předmětech "nauka o podniku" a "ekonomika podniku". V rámci výuky získají studenti přehled o metodách a kalkulačních technikách používaných při sestavování kalkulací v oblasti služeb. Seznámí se s aplikací kalkulací jako jednoho z významných nástrojů vnitropodnikového řízení. V rámci cenotvorby poskytovaných služeb budou studenti seznámení s úlohou kalkulací při její realizaci. Náplní seminářů jsou praktické ukázky tvorby kalkulací s využitím vhodných kalkulačních technik.
Osnova
  • 1. Význam kalkulací ve službách
    2. Třídění nákladů pro účely vnitropodnikového řízení
    3. Druhy kalkulací a kritéria jejich třídění
    4. Úloha příspěvku na úhradu ve vnitropodnikovém řízení
    5. Úloha nákladového controllingu při zpracovávání kalkulací
    6. Kalkulace úplných a neúplných nákladů
    7. Kalkulace dělením
    8. Kalkulace přirážkové
    9. Kalkulace nákladů podle elementárních procesů, metoda ABC
    10. Tvorba kalkulací v hotelnictví
    11. Kalkulace v dalších oblastech služeb
    12. Rozbor kalkulací
    13. Případové studie
    1. Význam kalkulací ve službách
    Definice základních pojmů, specifika odvětví služeb. Význam hospodárnosti a cenotvorby.
    2. Třídění nákladů pro účely vnitropodnikového řízení
    Druhové, účelové , manažerské pojetí nákladů a vliv na kalkulační techniku. Řízení nákladů, význam plánu a rozpočtu.
    3. Druhy kalkulací a kritéria jejich třídění
    Základní pohled do tvorby kalkulace, časové hledisko. Třídění dle úplnosti nákladů a využití výrobní kapacity. návaznost kalkulací na informační systém podniku a stupně řízení.
    4. Úloha příspěvku na úhradu ve vnitropodnikovém řízení
    Ukazatel příspěvku na úhradu jako prostředek analýzy portfolia služeb. Analýza ekonomického dopadu manažerského rozhodnutí a vlivu tržeb na výsledek hospodaření.
    5. Úloha nákladového controllingu při zpracovávání kalkulací
    Nákladové a hodnotové řízení podniku. Controllingové pojetí kalkulace. Vnitropodnikové předávky výkonů.
    6. Kalkulace úplných a neúplných nákladů
    Srovnání vypovídací schopnosti obou kalkulací, výhod a nevýhod v závislosti na dynamice. Analýza úzkých míst.
    7. Kalkulace dělením
    Dělení prosté, kalkulace stupňovitá, dělení poměrovým číslem. Výhody a nevýhody této techniky.
    8. Kalkulace přirážkové
    Kalkulace s režijní sazbou, s režijní přirážkou, s více přirážkami. Komparace výsledků s technikou dělením.
    9. Kalkulace nákladů podle elementárních procesů, metoda ABC
    Procesní přístup ke kalkulaci. definice vztažné veličiny, popis procesu služby, propočty danou technikou.
    10. Tvorba kalkulací v hotelnictví
    Kalkulace ubytovacích služeb pomocí hodnotového faktoru, pomocí obytné plochy. Kalkulace pomocí nákladových funkcí. Kalkulace ve stravování.
    11. Kalkulace v dalších oblastech služeb
    Kalkulace v dopravních službách a její principy. Kalkulace v obchodním podniku.Kalkulace v cestovní kanceláři. Kalkulace v bankovnictví.
    12. Rozbor kalkulací
    kalkulace jako součást ekonomického řízení podniku. Metody včasného řízení nákladů.
    13. Případové studie
Literatura
    povinná literatura
  • ŠEBESTOVÁ, J. Nabídkové kalkulace ve službách. Karviná: SU OPF, 2009. ISBN 978-80-7248-526-0. info
  • BURNS, P. Entrepreneurship and Small Business. London: Palgrave Macmillan, 2006. ISBN 1-4039-4733-3. info
  • HRADECKÝ,M., KONEČNÝ, M. Kalkulace pro podnikatele. Praha:Prospektrum, 2003. ISBN 80-7225-002-7. info
    doporučená literatura
  • GUPTA, K.R. Cost management: measuring, monitoring. Delhi: Global India Pub, 2009. ISBN 978-938-0228-020. info
  • JONES, T. Culinary calculations: simplified math for culinary professionals. 2nd ed. Hoboken: John Wiley, 2008. ISBN 04-717-4816-1. info
  • FIBÍROVÁ, J., ŠOLJAKOVÁ, L., WAGNER, J. Nákladové a manažerské účetnictví. Praha: ASPI, a.s., 2007. ISBN 978-80-7357-299-0. info
  • SYNEK, M. A KOL. Podniková ekonomika,4. přepracované vydání. Praha: C. H. Beck, 2007. ISBN 80-7179-892-4. info
  • DRURY, C. Management accounting for business. London: Thomson Learning, 2005. ISBN 978-1-84480-152-7. info
  • VYSUŠIL, J. Rozpočetnictví a vnitropodnikové plánování : sladění plánu a skutečnosti pro potřeby controllingu. Praha:Profess Consulting, 2004. ISBN 80-7259-012-X. info
  • CLIFTON, M. Target costing: market-driven product design. New York: Marcel Dekker, 2004. ISBN 08-247-4611-2. info
  • WEETMAN, P. Financial and Management Accounting. An Introduction. London: Prentice Hall, 2003. ISBN 0-273-65788-7. info
  • DOYLE D.P. Strategické řízení nákladů. Praha: ASPI, 2002. ISBN 80-7357-189-7. info
Výukové metody
Přednáška s aktivizací
Přednáška s diskusí
Demonstrace dovedností
Seminární výuka
Metody hodnocení
Písemný test
Zápočet
Informace učitele
Zápočet je udělen po splnění bodu A+B:
A)Povinná aktivní účast na seminářích (zapojování se do diskusí, úkolů, výpočtů) 60%.
--------------------
B) Zápočet (teoretická část) je tvořen součtem aktivit (je nutno získat 60% ze 50 bodů):
1. Průběžný test 0-15 bodů.
2. Zápočtový test 0-35 bodů.

AktivityNáročnost [h]
Ostatní studijní zátěž47
Přednáška13
Seminář26
Zápočet30
Celkem116
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2014, zima 2015, zima 2017, zima 2018.