PEMNKOOR Obchodní organizace

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
zima 2019
Rozsah
12/0/0. Přednáška 12 HOD/SEM. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
doc. Ing. Halina Starzyczná, Ph.D. (přednášející)
doc. Ing. Halina Starzyczná, Ph.D. (cvičící)
Garance
doc. Ing. Halina Starzyczná, Ph.D.
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: Ing. Kateřina Matušínská, Ph.D.
Rozvrh
Pá 18. 10. 8:05–9:40 A211, Pá 15. 11. 8:05–9:40 A211, Pá 6. 12. 8:05–9:40 A211
Předpoklady
FAKULTA ( OPF ) && TYP_STUDIA ( N ) && FORMA ( K )
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.

Předmět si smí zapsat nejvýše 70 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/70, pouze zareg.: 0/70
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty se specifiky obchodních organizací s důrazem na problematiku retailingu, kterému je ve vyspělých zemích věnována značná pozornost pro jeho význam nejen v oblasti vytváření pracovních míst, podílu na HDP, ale především v uspokojování potřeb zákazníků - spotřebitelů jako hlavního kritéria úspěšnosti každé obchodní firmy. Předmět je zaměřen zejména na hlavní rozvojovou složku, což jsou velké a střední firmy, může však posloužit i malým podnikatelům, kteří chtějí uspět na trhu a uplatnit se zde po boku velkých firem či různých obchodních sdružení.
Osnova
  • Struktura výkladu:
    1. Vývojové trendy v obchodě
    2. Strategie obchodních organizací
    3. Marketingové cíle obchodních organizací
    4. Územní a tržní analýza
    5. Řízení a plánování prodeje
    6. Organizování a modelování organizačních struktur v obchodě
    7. Formy kooperace a koncentrace v obchodě
    8. Řízení lidských zdrojů v obchodě
    9. Mzdové systémy v obchodě a pracovní motivace
    10.Pracovní procesy v obchodním provozu
    11.Organizace práce v obchodním provozu
    12.Využití čárových kódů k řízení obchodu
    13.Bezpečnostní management
Literatura
    povinná literatura
  • STARZYCZNÁ, H. Obchodní organizace. Karviná: Su OPF. ISBN 978-80-7510-043-6. 2014. info
  • ZAMAZALOVÁ, M. Marketing obchodní firmy. Praha: Grada Publishing. ISBN 978-80-247-2049-4. 2009. info
  • STARZYCZNÁ, H. Obchodní společnosti. Karviná: SU OPF. ISBN 978-80-7248-555-0. 2009. info
    doporučená literatura
  • STARZYCZNÁ, H. Transformace maloobchodu v České a Slovenské republice v letech 1993-2003 v jejích historických souvislostech. Karviná: SU OPF. ISBN 978-80-7248-666-3. 2011. info
  • CIMLER, P., D. ZADRAŽILOVÁ a kol. Retail Management. Praha: Management Press. ISBN 978-80-7261-167-6. 2007. info
  • RUSELL- JONES, N. Customer Relationship management. London: Financial World Publishing. ISBN 0-85297-609-9. 2002. info
Výukové metody
Individuální konzultace
Demonstrace dovedností
Samostudium studentů
Metody hodnocení
Známkou
Písemná zkouška
Informace učitele
Vypracování průběžného testu.
Průběžný test musí být napsán před vlastní zkouškou. Možnosti e-konzultací s vyučujícím i osobních konzultací. Zkouška probíhá formou písemného testu, který slouží k ověření znalostí studentů z celého rozsahu předmětu.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, zima 2020, léto 2022, léto 2023, léto 2024.