JANÁK, Vratislav. „Skýtská“ militaria z Kotouče u Štramberka a jeho nejbližšího okolí. Studia Historica Nitriensia. Nitra: Katedra histórie, Hodžova 1, Nitra, 2017, roč. 21/2017, č. 21, s. 117-135. ISSN 1338-7219.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název „Skýtská“ militaria z Kotouče u Štramberka a jeho nejbližšího okolí.
Název česky „Skýtská“ militaria z Kotouče u Štramberka a jeho nejbližšího okolí.
Název anglicky “Scythian” militaria from Kotouč u Štramberka and its nearest surroundings.
Autoři JANÁK, Vratislav (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Studia Historica Nitriensia, Nitra, Katedra histórie, Hodžova 1, Nitra, 2017, 1338-7219.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60100 6.1 History and Archaeology
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/47813059:19240/17:A0000124
Organizační jednotka Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Klíčová slova česky skýtská militaria; Kotouč u Štramberka; revize; dva halštatské horizonty osídlení
Klíčová slova anglicky Scythian militaria; Kotouč u Štramberka; revision; two settlement horizons of Hallstatt Age
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Petra Kuklová, učo 49009. Změněno: 5. 4. 2018 11:10.
Anotace
Štramberský Kotouč má zcela výjimečné postavení ve výzkumu periferních sídelních ob - lastí a jejich úlohy v dálkové komunikaci. Při své strategické dispozicí mohl v pravěku kon - trolovat většinu komunikace Oderskou bránou, zejména její pravobřežní částí, a to se více či méně odráželo v početných horizontech osídlení. V souvisle zalesněném prostředí Brány je tak Kotouč jevem naprosto výjimečným a především proto je dosavadní literatura o jeho pravěké minulosti velmi bohatá. 1 Kupodivu však dosud neexistuje žádný příspěvek, který by samostatně zpracoval problematiku halštatského úseku. Vzdor názvu se to nepodařilo ani magisterské práci K. Adamusové ( 2016 ), hodnotící halštatské nálezy z Kotouče a archivní zmínky o nich stejně jako všechny předchozí relevantní příspěvky - totiž v kontextu tamního osídlení popelnicových polí, jako jakýsi jeho závěrečný přívažek. Problematika starší doby železné na proslulém vrchu tak na své zpracování dosud čeká a prvním krokem k němu musí být uspořádání pramenů. Jejich nejznámější součástí jsou právě „skýtská“ militaria.
Anotace anglicky
On the basis of examination of literature and archive sources, the author has attempted to make a general invento - ry of “Scythian” militaria which have been registered from Kotouč u Štramberka and its nearest surroun - dings so far. He came to the following result: there were 15 bronze arrowheads, 13 of them were three- edged and 2 were double-edged, a four-sided bone point with a socket, a bronze pendant (“vorvarka” in Russian literature); a unique notice does not exclude fragments of other two bone arrowheads without sockets. From this collection, only four three-edged bronze arrowheads, one double-edged arrowhead and a “vorvarka” can be currently found. Nevertheless, representations of almost all now missing finds have been preserved in literature or archive reports. According to them, the “Scythian” finds can be divided into two chronological horizons. Most of them can be dated in the interval between the end of the 7 th cen- tury and the first half of the 6 th century BC, i. e. stage HD 1, or HC2 – HD1 (three-edged bronze arrowheads with projecting sockets, double-edged bronze arrowheads, a bone point and probably also “vorvarka”); their occurrence can be connected with the successful “Scythian” attack on the Hallstatt hillfort in Kotouč. One three-edged bronze arrowhead (with a hidden socket), however, is younger (HD2 – 3; Chotín type) and indicates existence of a later, Late Hallstatt, settlement horizon. This assumption is supported also by some other metal finds (especially circular bronze jewel) from the hillfort, although it has not been proved in the pottery from Kotouč and its nearest surroundings.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 21:39