ŘÍMOVSKÁ, Zdeňka. INKONTINENCE SENIORŮ V DOMOVECH PRO SENIORY JAKO SOCIÁLNÍ PROBLÉM. Online. Ošetřovatelské perspektivy. Opava, 2018, roč. 2018, č. 2, s. 47-53. ISSN 2570-785X. [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název INKONTINENCE SENIORŮ V DOMOVECH PRO SENIORY JAKO SOCIÁLNÍ PROBLÉM
Název česky INKONTINENCE SENIORŮ V DOMOVECH PRO SENIORY JAKO SOCIÁLNÍ PROBLÉM
Název anglicky INCONTINENCE IN A RETIREMENT HOME AS A SOCIAL PROBLEM
Autoři ŘÍMOVSKÁ, Zdeňka (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání Ošetřovatelské perspektivy, Opava, 2018, 2570-785X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30307 Nursing
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/47813059:19510/18:A0000106
Organizační jednotka Fakulta veřejných politik v Opavě
Klíčová slova anglicky urinary incontinence; stool incontinence; home for seniors; senior and quality of life
Změnil Změnila: Mgr. Nikol Maďová, učo 38833. Změněno: 25. 4. 2019 09:49.
Anotace
Inkontinence znamená pro člověka závažný problémem, ať už žije v rodině, nebo zařízení pro seniory. Nás zajímala problematika inkontinence seniorů v domovech pro seniory z pohledu sociálních vztahů. K dokonalému komfortu patří kvalitní ošetřovatelská péče, důstojné prostředí a láskyplné zacházení. Inkontinence snižuje komfort a může ovlivnit život seniorů i sociální vztahy. Článek mapuje společenskou skupinu seniorů žijících v domovech pro seniory. Analyzuje, zda senioři vnímají svou inkontinenci jako problém v sociálních vztazích a jestli inkontinence narušuje společné soužití v domově pro seniory.
Anotace anglicky
Incontinence means a serious problem for a person, whether he is living in a family or in a home for seniors. We were interested in the issue of seniors´ incontinence who live in homes for the seniors from a social perspective. Perfect comfort includes quality nursing care, dignified environment and loving treatment. Incontinence reduces the comfort and can affect the lives of seniors and their social relationships. The article maps the social group of seniors living in the homes for seniors. It analyzes whether seniors perceive their incontinence as a problem in social relationships and whether incontinence interferes with coexistence in the home for seniors.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 13:42