2020
Restaurace na Praze 1 v období Covid-19
MOTYČKA, MichalZákladní údaje
Originální název
Restaurace na Praze 1 v období Covid-19
Název česky
Restaurace na Praze 1 v období Covid-19
Název anglicky
Restaurant at Prague 1 in period Covid-19
Autoři
MOTYČKA, Michal (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
první. Prešov, Vplyv covid-19 na odvetvie cestovného ruchu a nadvazne odvetvia, od s. 48-64, 217 s. 2020
Nakladatel
Prešovská univerzita v Prešově
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Obor
50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele
Slovensko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
elektronická verze "online"
Odkazy
Kód RIV
RIV/47813059:19240/20:A0000630
Organizační jednotka
Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
ISBN
978-80-555-2608-9
Klíčová slova česky
řízení pracovního výkonu, oceňování, motivace, upselling, podíl na tržbě
Klíčová slova anglicky
work performance management; reward; motivation; upselling; revenue participation
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 17. 3. 2022 15:33, Ing. Milena Botlíková, Ph.D.
V originále
Restaurační zařízení v České republice se nacházejí v posledních letech ve velmi složité situaci. Vztahují se na ně pořád nové a nové byrokratické nároky. Mimo to zde vznikla povinnost sledovat a informovat zákazníky o alergenech, bylo zákonem zamezeno kouření v těchto zařízení, povinnost elektronické evidence tržeb a nedostatek kvalifikované pracovní síly. Už když se zdálo, že to nemůže být horší, přišla poslední rána v podobě celosvětové pandemie Covid-19. Nejhůře se projevila situace v Praze, konkrétně na Praze 1, která je zcela závislá na příjezdovém cestovním ruchu. Cílem bylo zmapování stávající situace v oblasti gastronomie na území Prahy 1 v souvislosti s touto pandemií a na základě dosažených výsledků navrhnout různé možnosti jak eliminovat ztráty z důvodu výše uvedené nákazy a s ní souvisejících restriktivních opatření na minimum. A to prostřednictvím podpůrných vládních programů, energetickým úsporám, snížením mzdových výdajů, omezením provozu nebo dočasné přerušení činnosti.
Anglicky
Restaurant facilities in the Czech Republic have been in a difficult situation during recent years. They are constantly filled in new and new bureaucratic demands. It was implemented an obligation to monitor and inform clients about allergens, smoking in restaurants started to be prohibited according to the law, the obligation of electronic records of sales and the lack of skilled labour. Even though it couldn't seem worse, the final blow came in the form of the worldwide Covid-19 pandemic. The worst situation was in Prague, specifically in Prague 1, which is completely dependent on inbound tourism. The aim was to map the current situation in the field of gastronomy in Prague 1 in connection with this pandemic and based on the results to propose various options to eliminate losses due to the above disease and related restrictive measures to a minimum. Through the government support programs, energy savings, reduced wage spending, reduced operations or temporary downtime.