D 2020

Restaurace na Praze 1 v období Covid-19

MOTYČKA, Michal

Základní údaje

Originální název

Restaurace na Praze 1 v období Covid-19

Název česky

Restaurace na Praze 1 v období Covid-19

Název anglicky

Restaurant at Prague 1 in period Covid-19

Autoři

MOTYČKA, Michal (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

první. Prešov, Vplyv covid-19 na odvetvie cestovného ruchu a nadvazne odvetvia, od s. 48-64, 217 s. 2020

Nakladatel

Prešovská univerzita v Prešově

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

50200 5.2 Economics and Business

Stát vydavatele

Slovensko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

elektronická verze "online"

Odkazy

Kód RIV

RIV/47813059:19240/20:A0000630

Organizační jednotka

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě

ISBN

978-80-555-2608-9

Klíčová slova česky

řízení pracovního výkonu, oceňování, motivace, upselling, podíl na tržbě

Klíčová slova anglicky

work performance management; reward; motivation; upselling; revenue participation

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 17. 3. 2022 15:33, Ing. Milena Botlíková, Ph.D.

Anotace

V originále

Restaurační zařízení v České republice se nacházejí v posledních letech ve velmi složité situaci. Vztahují se na ně pořád nové a nové byrokratické nároky. Mimo to zde vznikla povinnost sledovat a informovat zákazníky o alergenech, bylo zákonem zamezeno kouření v těchto zařízení, povinnost elektronické evidence tržeb a nedostatek kvalifikované pracovní síly. Už když se zdálo, že to nemůže být horší, přišla poslední rána v podobě celosvětové pandemie Covid-19. Nejhůře se projevila situace v Praze, konkrétně na Praze 1, která je zcela závislá na příjezdovém cestovním ruchu. Cílem bylo zmapování stávající situace v oblasti gastronomie na území Prahy 1 v souvislosti s touto pandemií a na základě dosažených výsledků navrhnout různé možnosti jak eliminovat ztráty z důvodu výše uvedené nákazy a s ní souvisejících restriktivních opatření na minimum. A to prostřednictvím podpůrných vládních programů, energetickým úsporám, snížením mzdových výdajů, omezením provozu nebo dočasné přerušení činnosti.

Anglicky

Restaurant facilities in the Czech Republic have been in a difficult situation during recent years. They are constantly filled in new and new bureaucratic demands. It was implemented an obligation to monitor and inform clients about allergens, smoking in restaurants started to be prohibited according to the law, the obligation of electronic records of sales and the lack of skilled labour. Even though it couldn't seem worse, the final blow came in the form of the worldwide Covid-19 pandemic. The worst situation was in Prague, specifically in Prague 1, which is completely dependent on inbound tourism. The aim was to map the current situation in the field of gastronomy in Prague 1 in connection with this pandemic and based on the results to propose various options to eliminate losses due to the above disease and related restrictive measures to a minimum. Through the government support programs, energy savings, reduced wage spending, reduced operations or temporary downtime.