KORBELÁŘOVÁ, Irena. Jídlo a pití, gastronomická příprava. In Korbelářová, Irena. Zezula, Michal. MIKETOVÁ, Hana. Jídlo a pití, gastronomická příprava. 1. vyd. Ostrava, Ratiboř: Národní památkový ústav, odborné pracoviště v Ostravě. s. 63-101. S knížaty u stolu. Kuchyně a kultura stolování na středověkých vévodských dvorech v Opavě a Ratiboři. ISBN 978-80-88240-03-7. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jídlo a pití, gastronomická příprava.
Název česky Jídlo a pití, gastronomická příprava.
Název anglicky Food and drinks, gastronomic preparation.
Autoři KORBELÁŘOVÁ, Irena (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Ostrava, Ratiboř, Jídlo a pití, gastronomická příprava. od s. 63-101, 39 s. S knížaty u stolu. Kuchyně a kultura stolování na středověkých vévodských dvorech v Opavě a Ratiboři, 2018.
Nakladatel Národní památkový ústav, odborné pracoviště v Ostravě
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/47813059:19240/18:N0000010
Organizační jednotka Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
ISBN 978-80-88240-03-7
Klíčová slova česky Stravování; gastronomie; dvorská kultura; středověk
Klíčová slova anglicky Food; gastronomy; court culture; Middle Ages
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Návaznosti DG18P02OVV067, projekt VaV.
Změnil Změnila: Zuzana Bergrová, učo 49004. Změněno: 21. 2. 2022 11:21.
Anotace
Kapitola charakterizuje kulinární kulturu evropských středověkých dvorů; pozornost věnuje zásobování a skladně jídelníčku ve dnech všedních, postních a svátečních, včetně slavností a rituálních událostí.
Anotace anglicky
The chapter characterises the culinary culture of European medieval courts; attention is paid to the supply and structure of diet during ordinary, fast and festive days including celebrations and ritual events.
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 18:39