C 2018

Jídlo a pití, gastronomická příprava.

KORBELÁŘOVÁ, Irena

Základní údaje

Originální název

Jídlo a pití, gastronomická příprava.

Název česky

Jídlo a pití, gastronomická příprava.

Název anglicky

Food and drinks, gastronomic preparation.

Autoři

KORBELÁŘOVÁ, Irena (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

1. vyd. Ostrava, Ratiboř, Jídlo a pití, gastronomická příprava. od s. 63-101, 39 s. S knížaty u stolu. Kuchyně a kultura stolování na středověkých vévodských dvorech v Opavě a Ratiboři, 2018

Nakladatel

Národní památkový ústav, odborné pracoviště v Ostravě

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Kapitola resp. kapitoly v odborné knize

Obor

60101 History

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Odkazy

Kód RIV

RIV/47813059:19240/18:N0000010

Organizační jednotka

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě

ISBN

978-80-88240-03-7

Klíčová slova česky

Stravování; gastronomie; dvorská kultura; středověk

Klíčová slova anglicky

Food; gastronomy; court culture; Middle Ages

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno

Návaznosti

DG18P02OVV067, projekt VaV.
Změněno: 21. 2. 2022 11:21, Zuzana Bergrová

Anotace

V originále

Kapitola charakterizuje kulinární kulturu evropských středověkých dvorů; pozornost věnuje zásobování a skladně jídelníčku ve dnech všedních, postních a svátečních, včetně slavností a rituálních událostí.

Anglicky

The chapter characterises the culinary culture of European medieval courts; attention is paid to the supply and structure of diet during ordinary, fast and festive days including celebrations and ritual events.