JANÁK, Vratislav. Suroviny kamenné industrie z Hradce nad Svitavou v kontextu surovinové základny kultury s lineární keramikou na moravsko-českém pomezí. In Vratislav Janák – Mirosław Furmanek – Antonín Přichystal – Stanislav Stuchlík. ACTA ARCHAEOLOGICA OPAVIENSIA 5 Petroarcheologický výzkum neolitu a eneolitu ve Slezsku. 1. vyd. Opava: Ústav archeologie, Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě, 2018, s. 165-185. ISBN 978-80-7510-288-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Suroviny kamenné industrie z Hradce nad Svitavou v kontextu surovinové základny kultury s lineární keramikou na moravsko-českém pomezí.
Název česky Suroviny kamenné industrie z Hradce nad Svitavou v kontextu surovinové základny kultury s lineární keramikou na moravsko-českém pomezí
Název anglicky THE CONTEXT OF RAW MATERIAL BASIS OF THE LINEAR POTTERY CULTURE AT THE NORTHERN MORAVO-BOHEMIAN BORDER
Autoři JANÁK, Vratislav (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Opava, ACTA ARCHAEOLOGICA OPAVIENSIA 5 Petroarcheologický výzkum neolitu a eneolitu ve Slezsku, od s. 165-185, 21 s. 2018.
Nakladatel Ústav archeologie, Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60102 Archaeology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/47813059:19240/18:A0000321
Organizační jednotka Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
ISBN 978-80-7510-288-1
Klíčová slova česky Moravsko české pomezí; neolit; kultura s lineární keramikou; surovinová skladba kamenné industrie; dálková distribuce silicitů
Klíčová slova anglicky Moravo Bohemian border; Neolithic; Linear Pottery culture; industry
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Petra Kuklová, učo 49009. Změněno: 5. 4. 2019 08:39.
Anotace
Na základě určení suroviny štípané kamenné industrie na některých lokalitách kultury s lineární keramikou (LnK) v prostoru severní části moravsko-českého pomezí lze předpokládat, že nedávno identifikovaný hypotetický systém dálkové distribuce silicitů krakovsko – čenstochovské jury do Poodří a dále směrem na západ dosahoval až do Boskovické brázdy. Nejzazší distribuční osady systému snad představuje enkláva LnK v povodí řeky Jevíčky (Chornice, Jevíčko aj.). Odtud putovaly krakovské silicity nejspíše na jih a zejména na západ, do Čech. S touto již lokální (?) distribucí nejspíše souviselo i sídliště v Hradci nad Svitavou a možná i dále na severu sídliště ve Starém Městě (u Moravské Třebové). V jeho případě však mohly hrát důležitou roli také výchozy metabazitů zábřežského krystalinika v nejbližším okolí. Jen marginální zastoupení SKČJ mezi surovinami štípané industrie ze sběrů na sídlišti Nedošín 11 v těsném sousedství Litomyšle však nedovoluje dosud spojit s dalším postupem krakovských silicitů do Čech enklávu LnK v povodí řeky Loučné, jak to sugeruje dislokace osídlení LnK na pomezí. Tuto otázku bude muset řešit budoucí výzkum.
Anotace anglicky
Not long time ago we identified hypothetical system of a long-distance distribution of silicites from the Kraków-Częstochowa Jurassic (KCJ) towards the Odra area and more to the west. Based on the raw material determination of chipped industry at some localities with Linear Pottery culture (LPC) in the northern part of Moravo-Bohemian border it is possible to suppose this distribution system reached up to the Boskovice Furrow. Probably the most distant sites involved in the distribution are represented by Chornice, Jevíčko and others, i.e. a small enclave of the LBK in the Jevíčka river basin. From this area the KCJ silicites were transported towards the south and especially to the west (Bohemia). With this local (?) distribution was probably connected LPC settlements at Hradec nad Svitavou and maybe at Staré Město near Moravská Třebová more to the north. As is this archaeological locality concerned, an important role could play nearby outcrops of metabasites of the Zábřeh crystalline unit used probably for polished tools there. Only marginal occurrence of the KCJ silicites among raw materials of chipped tools at a LPC settlement Nedošín (close surroundings of Litomyšl) does not allow to connect this LPC enclave in the Loučná river basin with their next transport to eastern and central Bohemia. This question has to solve another investigation in the future.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 20:03