VRUBLOVÁ, Yvetta a Martina MINÁŘOVÁ. Determinanty porodního poranění hráze při vaginálním porodu plodu v poloze podélné záhlavím. Gynekologie a porodnictví. Praha: Medibay s.r.o., 2018, roč. 2, č. 4, s. 247-250. ISSN 2533-4689.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Determinanty porodního poranění hráze při vaginálním porodu plodu v poloze podélné záhlavím
Název anglicky Determinants of obstetric perineal injury during spontaneous vaginal delivery fetus in logitudinal suboccipital position
Autoři VRUBLOVÁ, Yvetta (203 Česká republika, domácí) a Martina MINÁŘOVÁ.
Vydání Gynekologie a porodnictví, Praha, Medibay s.r.o. 2018, 2533-4689.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30307 Nursing
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/47813059:19510/18:A0000109
Organizační jednotka Fakulta veřejných politik v Opavě
Klíčová slova česky porod; porodní poranění; prvorodičky; BMI; postavení plodu
Klíčová slova anglicky childbirth; birth injury; firstborn; BMI; fetus status
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Nikol Maďová, učo 38833. Změněno: 2. 4. 2019 11:03.
Anotace
Metodika: Analýza zdravotnické dokumentace 100 žen, které porodily spontánně vaginálně první dítě v poloze podélné záhlavím a jejichž těhotenství i porod probíhal fyziologicky. Tento soubor byl členěn na dvě skupiny, a to na skupinu zkoumanou, čítající 50 prvorodiček bez porodního poranění a na soubor kontrolní, v němž se vyskytovalo stejné množství žen s porodním poraněním. V těchto skupinách byly porovnány následující faktory: věk prvorodiček, BMI při diagnostice těhotenství, porodní hmotnost plodu, délka II. doby porodní a postavení plodu v děloze. Výsledky: Z výsledků prezentované studie vyplynulo, že jednoznačným rizikovým faktorem pro vznik porodního poranění je délka druhé doby porodní. Zatímco mezi věkem prvorodiček, jejich výchozím BMI, hmotností plodu, postavením plodu a vznikem porodního poranění nebyla prokázána statistická významnost. Závěr: Výsledky vedou ke zvýšené pozornosti při vedení porodu, zejména druhé doby porodní, a to nejen pro porodní asistentky, ale i pro lékaře a k individuálnímu přístupu s ohledem na co největší benefit jak pro rodičku, tak pro novorozence.
Anotace anglicky
Method: Analysis of medical documentation of 100 women who spontaneously vaginally gave birth to their first child in the longitudinal head position were pregnant, pregnancy and childbirth were physiological. The group was divided into two groups, namely a group surveyed, comprising 50 woman first birth without birth injury and a control group of women with birth injuries. Factors: age, BMI before pregnancy, weight of the fetus, the length of the second delivery time and fetal position. Results The results show that the only risk factor for birth defects is the length of the second delivery period. While there was no statistical significance between the age of the woman first giving birth between the age of the firstborn, their baseline BMI, fetal position and birth injury. Conclusion: The results lead to increased attention in childbirth, especially the second period of labor, not only for midwives, but also for doctors and individual approach, with the greatest benefit to both the parent and the newborn.
VytisknoutZobrazeno: 5. 5. 2024 17:37