MATEJKO-PETERKA, Ilona. In articulo mortis. Funerální mincovnictví a medailérství lehnicko-břežských Piastovců. In Irena Korbelářová (ed.), Radmila Dluhošová (ed.) a kol. Funerální kultura lehnicko-břežských vévodských dvorů v raném novověku. Příspěvky a materiály k tématu. první. Opava: Slezská univerzita v Opavě. s. 137-159. Funerální kultura lehnicko-břežských vévodských dvorů v raném novověku. Příspěvky a materiály k tématu. ISBN 978-80-7510-385-7. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název In articulo mortis. Funerální mincovnictví a medailérství lehnicko-břežských Piastovců
Název česky In articulo mortis. Funerální mincovnictví a medailérství lehnicko-břežských Piastovců
Název anglicky In articulo mortis. Funeral coins and medals of the Piasts of Lehnica and Brzeg
Autoři MATEJKO-PETERKA, Ilona (616 Polsko, garant, domácí).
Vydání první. Opava, Funerální kultura lehnicko-břežských vévodských dvorů v raném novověku. Příspěvky a materiály k tématu, od s. 137-159, 23 s. Funerální kultura lehnicko-břežských vévodských dvorů v raném novověku. Příspěvky a materiály k tématu, 2019.
Nakladatel Slezská univerzita v Opavě
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60100 6.1 History and Archaeology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/47813059:19240/19:A0000477
Organizační jednotka Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
ISBN 978-80-7510-385-7
Klíčová slova česky funeralní kultura; pohřební mince; pohřební medaile; Slezsko; Lehnicko-břežské knížectví
Klíčová slova anglicky funeral culture; funeral coins; funeral medals; Silesia; Duchy of Legnica and Brzeg
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Ilona Matejko-Peterka, Ph.D., učo 52025. Změněno: 20. 1. 2020 16:43.
Anotace
Provedená analýza mincí a medailí lehnicko-břežských Piastovců vydaných in articulo mortis dovoluje konstatovat, že uvedená knížata vytvořila velmi zajímavý a ve Slezsku zároveň nejrozsáhlejší soubor numizmatických funerálních památek. Počet těchto předmětů, stejně tak jako zvyk jejich rozdávání smutečním hostům během posledního rozloučení svědčí o tom, že byly důležitou součástí pohřebního ceremoniálu a sloužily k trvalému zhmotnění památky zemřelé osoby pro budoucí generace. Připomínka zesnulých a jejich glorifikace se staly hlavním cílem vytvářených kompozic obrazů a textů na zmíněných předmětech. V případě knížecích posmrtných mincí byl tento cíl většinou realizován pomocí jednoho stálého ikonografického schématu – poprsí vládce na aversu a nápisu obsahujícího životní data zemřelého na reversu. U funerálních ražeb kněžen-manželek byly pro tento účel nejčastěji využívány rodové a manželské znaky na jedné straně a opět biografické inskripce na druhé.
Anotace anglicky
The analysis of coins and medals of the Piast of Legnica and Brzeg pulished within in articulo mortis allows to state, that these princes created a very interesting and at the same time the most extensive set of numismatic funeral memorabilia in Silesia. The number of these objects, as well as the habit of issuing them to the funeral guests during the last farewell, show that they were an important part of the funeral ceremony and served to permanently materialize the deceased's memory for future generations. Reminder of the deceased and their glorification became the main goal of the created compositions of images and texts on the mentioned subjects. In case of princely posthumous coins, this goal was mostly achieved by one permanent iconographic scheme - the bust of the ruler on the obverse and the inscription containing the life data of the deceased on the reverse. In the funeral coins and medals of the princesses-wives, the most frequently used for this purpose were the family and marital signs on one side and again biographical inscriptions on the other.
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 03:22